Izvor: B92, 02.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evro 78,4 dinara

Beograd -- Evro danas ponovo pao na nivo iz sredine decembra 2004. jer je kupovni kurs jutros bio 78,4 dinara.

Toliki je kurs bio i u decembru prošle godine i u decembru 2004, a na tom nivou je bio i "crni" kurs u oktobru 2000. Evro je najviše vredeo u maju prošle godine, 88 dinara. Ekonomista Milan Kovačević smatra da je pad vrednosti evra u odnosu na dinar iznuđena mera Narodne banke Srbije, koja time štiti privredu od "inflatornog budžeta" za ovu godinu.

"Pad >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vrednosti evra je posledica manjeg ostavljanja deviza u deviznim rezervama NBS u prvom kvartalu ove godine, u odnosu na isti period 2006", kaže on.

Kovačević smatra da veštačkim dizanjem vrednosti dinara NBS štiti privredu od inflacije, na šta je prinuđena zbog inflatorno kreiranog budžeta za ovu godinu.

Prema njegovim rečima, centralna banka i nema mnogo mehanizama da odbrani vrednost dinara jer su devizne rezerve ionako previsoke, kao i kamatne stope.

Kovačević je ocenio da bi možda bolja mera bila da je Narodna banka Srbije odlučila da smanjuje referentnu kamatnu stopu, koja bi oborila i ostale kamatne stope na bankarskom tržištu.

Kovačević je zaključio da je situacija na deviznom tržištu nepovoljna i za izvoznike i za one koji srpsku robu prodaju na tržištu Srbije jer je privreda u sadašnjim uslovima kursa dinara još dugoročno nekonkurentna, a privredni rast otežan.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.