Evo koliko košta krečenje stana od 90 kvadrata

Izvor: B92, 16.Feb.2024, 13:04

Evo koliko košta krečenje stana od 90 kvadrata

Za krečenje i sređivanje stana mnogi biraju proleće kao idealno godišnje doba.

Pošto nam se bliži lepše vreme, mnogi već,sada planiraju ovaj kućni posao i kreću u potragu za majstorima. Dobro je, međutim, pre svega da se raspitate kolike su cene materijala i ovih usluga na tržištu.

Ko želi da prođe jeftinije i zna kako se farbaju zidovi, odlučiće se za vrijantu "uradi sam". To će biti nešto isplativije, ali će zahtevati dodatno vreme i trud. Osim toga, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << profesionalca nije lako ni naći, jer se svi radovi se zakazuju i mesec dana unapred.

Krečenje metra kvadratnog košta od dva evra pa naviše sa vašim materijalom, odnosno četiri, pa naviše uz materijal koji obezbedi majstor. Tu treba dodati i cenu pripreme koja varira u zavisnosti od stanja zidova, pa se svakako treba dobro unapred dogovoriti sa majstorima, piše Kurir.

Jedna sugrađanka ostala je u neverici kada se kod molera raspitivala koliko će je koštati krečenje stana od 90 kvadrata.

"Jedan je tražio 850 evra za krečenje i gletovanje i to je cena bez materijala, bez zaštite i pomeranja nameštaja. Znači da bukvalno samo dođe da okreči i izgletuje. Taj majstor je bio 'preko veze' i rekao nam je da nam daje najnižu moguću cenu", navela je ona.

Posebno je zaprepastila ponuda molera koja uključuje zaštitu krep trakom i folijom sa pomeranjem nameštaja koja košta čak 200 evra. Dakle, ovo je cena samo za zaštitu i pomeranje nameštaja, bez materijala i "ruku".

"Drugi majstor je izneo detaljnu računicu - materijal za površinu od 90 kvadrata, ruke, pomenutu zaštitu nameštaja. Ukupna računica za to iznosi 1.360 evra", priča Beograđanka.

S druge strane, moleri iz Beograda poskupljenje svojih usluga pravdaju inflacijom i tvrde da je nabavna cena proizvoda je skočila od 20 do 40 odsto.

"Naše usluge su u odnosu na prošlu godinu skuplje za oko 15 odsto i praktično ne prate rast cene materijala, nego inflaciju, odnosno, raste cena goriva i hrane", objasnio je moler.

On je naveo i da nikome od njegovih kolega ne pada na pamet da radi ispod dva evra po kvadratu i to je samo cena za krečenje u belo. Ali, na primer, struganje, gletovanje i krečenje u prestonici košta 6,5, dok je gletovanje i krečenje 5,5 evra po kvadratu što su, kako napominje majstor, "minimalne cene za beogradske uslove".

Računica je jasna, ako sami krečite stan u belo prosečne površine od 60 kvadratnih metara koštaće vas minimalno 6.000 dinara, a ako angažujete majstore trošak drastično raste, pa to može da vas košta i više od 65.000 dinara.

Detaljan cenovnik materijala za krečenje:

Ako ovog proleća planirate obnovu kupatila, treba da znate da najjeftinije uvođenje hidroizolacije u Srbiji više ne košta 60, nego 80 evra po kvadratu. Najviša cena ove vrste radova u Srbiji je ostala na prošlogodišnjem nivou od 120 evra po kvadratu, ali taj posao vas u Beogradu može koštati i svih 150.

Minimalna cena za jedno kupatilo je oko 550 evra, 350 za grub rad i 200 za finu montažu sanitarija i elemenata. Što više sanitarija i elemenata znači i višu cenu, pogotovo ako je reč o kupatilima sa tuš kabinom, pa je moguće da trošak bude od 100 do 200 evra viši.

Ako, pored hidroizolacije, obnavljate i pločice, a to je najčešće slučaj kod renoviranja kupatila i tu su cene porasle od 30 do 50 odsto.

"Na cenu keramičara po kvadratu će uticati mnogo faktora, poput vrste pločica, lokacije, stanja podloge i ostalo. Ugradnja klasičnih pločica kreće se od 8 do 12, pločica debljine 2-3 centimetra od 12 do 14, priprema podloge je od 4 do 6, a izrada košuljice od 12 do 16 evra po kvadratu. Cene su, naravno, bez materijala. Dok su donje cene prosek za Srbiju, gornje su beogradske, ali one u ekstremnim slučajevima, od usluge do usluge, idu još za 1 do 2 evra", objašnjava keramičar iz Kraljeva koji radi po celoj Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.