Evo koji nas infrastrukturni projekti čekaju VIDEO

Izvor: B92, 04.Dec.2022, 12:50

Evo koji nas infrastrukturni projekti čekaju VIDEO

U predlogu budžeta za 2023. godinu za kapitalne investicije predviđeno je oko 2,5 milijardi evra, što je za 40 milijardi dinara više nego u ovog godini.

To svedoči o opredeljenju države za dalji razvoj Srbije, rekao je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, gostujući na Jutarnjem programu TV Prva.

On je rekao da je to impozantan iznos koji je veći od istih ulaganja u svima zemljama Zapadnog Balkana zajedno.

"Važna su ulaganja, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jer se sa infrastrukturom povećavaju investicije, tako i BDP, građani imaju veće plate, ljudi žive bolje, a to je osnovno opredeljenje", rekao je Vesić.

Naveo je da je Srbija od 2018. do 2021. godine ostvarila ukupni rast BDP-a od 16 posto, te da će ove godine taj iznos preći 60 milijardi evra.

"Ulažemo u infrastrukturu, da raste naša ekonomija", rekao je ministar i poručio da Srbija ima stabilne finansije, što omogućava da se rade kapitalni projekti.

Najavio je da će do kraja septembra 2023. godine kroz izgradnju Moravskog koridora Kruševac biti priključen na autoput preko Pojata.

Dodao je da će u prvoj polovini naredne godine biti završen deo tog koridora od Adrana do Preljine.

Početkom 2025. godine biće završen ceo put od Pojata do Preljine, što će omogući da se taj put pređe za 50 minuta, rekao je Vesić.

Očekuje da u nastavku autoputa Miloš Veliki do kraja 2023. godine bude završena deonica do Požege.

Napomenuo je da se radi projektovanje za deonice posle Požege, jer tu dolazi do račvanja autoputeva za Bosnu i Hercegovinu i za Crnu Goru.

Rekao da je u projektovanju i brza saobraćajnica Kraljevo - Novi Pazar.

Vesić kaže da se završava put Kuzmin-Sremska Rača, koji će biti završen do kraja sledeće godine.

Brza saobraćajnica Surčin - Novi Beograd biće puštena u martu, a u julu i obilaznica do Bubanj Potoka.

Naveo je da predstoji ugovoranje 31 km, od Bubanj Potoka do Pančeva, gde će biti i veliki drumsko-železnički most kod Vinče.

Vesić je kazao da je završen projekat za brzu saobraćajnicu Beograd - Zrenjanin - Novi Sad, te da se radi Fruškogorski koridor sa impozantnim tunelom kod Iriškog venca.

Rekao je da će pruga do Subotice biti završena 2025. godine, te da će se raditi od Beograda ka Nišu, a zatim projektovati rekonstrukcija ka Preševu.

Govoreći o projektu Čista Srbija, koji obuhvata izgradnju kanalizacija i fabrika za otpadne vode kojim se pokriva populacija od 2,3 miliona stanovnika, ministar je rekao da se trenutno realizuje na 16 lokacija, a da će u 2023. biti u još 23 grada ili opštine.

Ocenio da će Srbija za pet do 10 godina, uz projekte koji realizuju još dva ministarstva i lokalne samouprave, rešiti problem kanalizacije.

Vesić rekao da se ne odustaje od izgradnje obilaznice oko Kragujevca, te da će o tome razgovarati sa premijerkom i predsednikom.

Govoreći o rekonstrukciji i investicijama na aerodromu "Nikola Tesla", on je kazao da će sa novim terminalom koji će biti gotovo 2023, ta vazdušna luka imati kapacitet za više od 15 miliona putnika.

Za više informacija pogledajte video-prilog:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.