Evo kako funkcioniše usluga Prenesi za slanje i primanje novca

Izvor: B92, 22.Jul.2023, 16:03

Evo kako funkcioniše usluga "Prenesi" za slanje i primanje novca

NBS, u saradnji s bankama učesnicima IPS NBS sistema, omogućila je korisnicima mobilnog bankarstva da svoja plaćanja izvršavaju putem usluge "Prenesi".

Uslugu "Prenesi" se koristi za slanje, ali i primanje novca.

Usluga "Prenesi" kojom korisnici aplikacija mobilnog bankarstva mogu da plaćaju, omogućava im da jednostavno, za samo nekoliko sekundi, prenesu novac sa svog računa na račun primaoca, uz poznavanje samo broja mobilnog telefona primaoca, rekao je samostalni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stručni saradnik u Odseku za poslovnu podršku i razvoj novih proizvoda i servisa Narodne banke Srbije (NBS) Bogdan Stanišić.

On je u okviru rubrike NBS "Korisno je da znate", u video prilogu na sajtu Narodne banke pojasnio da to znači da nije potrebno da se zna broj tekućeg računa onoga kome se želi poslati novac.

"Da biste izvršili prenos novca, birate jasno izdvojenu opciju ’prenesi’ u okviru aplikacije mobilnog bankarstva, unosite broj mobilnog telefona primaoca novca ili taj broj možete učitati iz kontakt liste, a zatim unosite iznos koji želite da prenesete primaocu. Na sledećem ekranu pojavljuju se informacije za proveru, koje obuhvataju ime i prezime primaoca čiji je broj prethodno upisan, njegov broj telefona i iznos koji je prethodno naveden za prenos", naveo je on.

Dodao je da je nakon pregleda tih informacija, potrebno potvrditi izvršenje transakcije u aplikaciji, odnosno uneti PIN, iskoristiti otisak prsta ili prepoznavanje lica i novac je na računu primaoca u nekoliko sekundi. Prema njegovim rečima, u ovom trenutku više od dva miliona korisnika aplikacija mobilnog bankarstva može da plaća putem usluge "prenesi".

S druge strane, primaoci novca mogu biti svi ti korisnici pod uslovom da su registrovani za ovu uslugu, a sada ih ima oko 300.000.

Stanišić je naglasio da je registracija za uslugu "Prenesi" dobrovoljna i besplatna.

"Kada ste registrovani za 'Prenesi', svakome možete reći da vam prenese novac na broj telefona, dok platilac može biti bilo ko sa aplikacijom mobilnog bankarstva, bez ikakve registracije. Novac će primaocu na račun stizati u svega nekoliko sekundi od iniciranja transakcije", rekao je on.

Istakao je da uz ovu uslugu korisnici aplikacija mobilnog bankarstva mogu brzo i lako, u svakom trenutku, da pošalju ili prime novac na svoj tekući račun, kao što sada međusobno razmenjuju gotovinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.