Evo kako da platite štetu: Osiguravajuće kuće imaju pune ruke posla VIDEO

Izvor: B92, 07.Avg.2023, 21:16

Evo kako da platite štetu: Osiguravajuće kuće imaju pune ruke posla VIDEO

Ljudi sa strepnjom gledaju u nebo, a osiguravajuće kuće ovih dana imaju pune ruke posla.

Građani kojima su usled nevremena oštećeni automobili, domovi, poljoprivredno zemljište nadaju se da će moći da naplate štetu.

Za svega nekoliko minuta doslovno su uništeni pojedini automobili u Beogradu u toku proteklog vikenda. Popucali su prozori, staklo i šoferšajbne su polomljene, ulubljeni su krovovi. Ukoliko su i vaša kola bila na udaru nevremena, srećnik ste >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ako imate osiguranje.

"Za automobile je neophodno da imate kasko osiguranje koje pokriva štete usled ovakvih nepogoda. Dešavalo se da isplatimo i u roku od nekoliko dana ukoliko je odmah prikupljena sva potrebna dokumentacija i fotografije. Zavisi od polise kakva je sklopljena da li postoji predviđen udeo u šteti od strane klijenta ili je stopostotno pokriće od strane osiguravača", rekao je Dragan Ocokoljić, rukovodilac službe marketinga i digitalnih kanala prodaje u osiguravajućoj kući.

Sama procedura naplate štete je prilično jednostavna.

"Počinje procedura podnošenjem odštetnog zahteva svom osiguranju gde ste i osigurali auto, u roku od 15 dana izlazi njihov procenitelj, procenjuje štetu i novac će vam vrlo brzo biti uplaćen za tu štetu. Ukoliko smatrate da je realna šteta veća od one koju vam je osiguranje isplatilo, uvek postoji mogućnost da ostatak novca naplatite sudskim putem", rekao je advokat Milan Popović.

A ukoliko vam auto nije osiguran, a na njega je palo drvo ili grana koje održava JKP "Zelenilo Beograd" takođe možete dobiti odštetu. Ista je situacija i ako je stablo palo na, na primer, prozor stana ili uništilo krov kuće. Potrebno je da se javite putem mejla Zelenila ili na telefon.

"Tu će dobiti detaljne informacije na koju lokaciju od naših jedinica treba da dođu da se popuni zapisnik o pričinjenoj šteti u odnosu na lokaciju gde je palo stablo, na kojoj opštini se incident desio. Nakon toga, zapisnik, foto dokumentacija i svi relevantni podaci se prosleđuju komisiji za nadoknadu štete koja ih obrađuje, prosleđuje se osiguravajućoj kući i nadoknada štete ide vrlo brzo, par dana je u pitanju", rekla je Mirjana Obućinski iz JKP "Zelenilo Beograd".

Ako vam je nevreme oštetilo stan ili kuću, za naplatu naknade štete imovina mora da bude osigurana od udara groma i olujnih vetrova, a procedura je ista kao i za automobil. Novac vam ubrzo leže na račun ukoliko se utvrdi da je šteta nastala u pomenutim okolnostima. U slučaju da nemate takvu vrstu osiguranja, troškove ćete morati da platite iz svog džepa.

Za više informacija pogledajte video-prilog:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.