Evo kako će izgledati novi Dinamov stadion

Izvor: SEEbiz.eu, 04.Nov.2019, 08:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evo kako će izgledati novi Dinamov stadion

ZAGREB - Dolazak u Gradsku upravu na Trgu Stjepana Radića bio je organiziran na brzinu.

 Tek nešto prije 14 sati u zgradu su ušli predsjednik Dinama Mirko Barišić i predsjednica Uprave Dinama Vlatka Peras, a u velikoj dvorani 372 čekali su ih predstavnici Grada, na čelu s gradonačelnikom Milanom Bandićem. Osim njega, na sastanak s delegacijom Dinama pozvani su i pročelnici Dinko Bilić, koji vodi Ured za izgradnju grada, Milan Pavelić, koji vodi Ured za sport, Mirka >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << Jozić, koja brine o gospodarstvu, Damir Lasić, koji je zadužen za imovinu, Sanja Jerković, koja vodi s trategijsko planiranje i razvoj, te Ivica Rovis, ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje.

Tema jedna - novi stadion Dinama u Maksimiru.

To znači samo jedno, rušenje postojećeg sablasnog zdanja, u čiju je izgradnju, rekonstrukciju i održavanje u proteklih 20 godina uloženo više od 100 milijuna eura.

- Delegati UEFA-e i FIFA-e neće nam još dugo gledati kroz prste. Novi stadion je potreban, i mi više nemamo gdje igrati. Ovo nam je od životne važnosti - govorio je Mirko Barišić na sastanku Milanu Bandiću.

- Ovaj stadion ne može se završiti. Moramo napraviti novi - navodno je odgovorio Bandić.

Nakon sastanka izdano je tek službeno priopćenje u kojem stoji kako se "prostor sagledava kao kompleksna cjelina kroz urbanistički natječaj koji će riješiti pitanje nogometnog stadiona s pomoćnim terenima i atletskog stadiona te odgovarajuće infrastrukture" te kako je "dogovoreno da će Dinamo na svojoj Skupštini donijeti konačnu odluku s jasnim smjernicama definiranim standardima FIFA-e i UEFA-e za izgradnju novog stadiona na mjestu današnjeg".

- Definirano je također da bi se projekt novog stadiona gradio u partnerskom odnosu Grada i GNK Dinamo. Nakon odluke Skupštine Dinama može se krenuti u daljnje korake vezano za realizaciju ovoga povijesnog projekta iznimno važnoga za Dinamo - ikonu zagrebačkog sporta, važnog za grad Zagreb, njegovu sportsku memoriju, za sve Zagrepčane i ljubitelje sporta - službeno je priopćeno nakon sastanka u četvrtak, 31. listopada, oko 18 sati.

Nakon sastanka, emocije sudionika sastanka bile su podijeljene, piše Jutarnji list.

Dio sudionika ushićeno je govorio o povijesnom sastanku na kojem je odlučeno da će se trenutačno ruglo na Maksimiru srušiti i otjerati u prašinu te kako će Zagreb uskoro sigurno dobiti moderan stadion za 30 tisuća ljudi. Oni oprezniji naveli su kako je ovo još jedan u nizu sastanaka, kako treba biti strpljiv te kako će Dinamo dobiti novi stadion, no kako još uvijek treba odlučiti hoće li se u potpunosti rušiti ili će se rušiti tri tribine i u novi stadion ukomponirati postojeću sjevernu tribinu. Oni treći, doživjeli su sastanak tek kao Bandićev manevar koji je pozvao Dinamove čelnike na sastanak jer je prije desetak dana obećao javnosti da će do 1. studenoga (petak nap.a.) objaviti sve novosti oko Dinamova stadiona.

Službeno, obje strane šute, nitko ne želi javno izlaziti s definitivnom odlukom o samoj lokaciji novog stadiona, njegovom izgledu, dogovorenoj cijeni, modelu financiranja. Upit smo poslali Gradu, iz kojeg su se opravdali priopćenjem. Slično je bilo i u Dinamu, gdje su nas uputili na službu za odnose s javnošću Grada.

Neslužbeno, dio naših sugovornika iz Grada poručuje kako je sve u rukama Bandića.

- Mnogo puta dosada je presjekao i donio odluku. Nije kao neki u vlasti. Njegova odluka bit će vrlo brzo - uvjeravaju.

Unatoč omerti, nedjeljni je došao do tajnog projekta novog Dinamovog stadiona, koji ne žele otkrivati ni u Gradu ni u Dinamu, a koji je opisan u dokumentu na 70-ak stranica. Prema informacijama do kojih je došao Nedjeljni, a koje smo provjeravali na više strana, novi nogometni hram Dinama, izgledat će otprilike ovako.

Novi stadion na Maksimiru, nakon što se donese odluka o uklanjanju postojećeg, bit će dio sportskog kompleksa u kojem će se naći trenutačni bazeni Svetice, ali i novi atletski stadion te podzemna garaža na Borongaju. O takvim planovima još je početkom rujna govorio predsjednik Dinama Mirko Barišić.

Prema planovima do kojih smo došli, taj atletski stadion trebao bi primiti do četiri tisuće gledatelja, a garaža na Borongaju trebala bi primiti čak 2500 vozila. Osim toga, novi stadion bit će fizički do Hitrec - Kaciana, koji će imati vlastitu tribinu za 4 tisuće ljudi te sve uvjete potrebne za organizaciju utakmice. Osim toga, Dinamo bi trebao dobiti i novu upravnu zgradu za smještaj uprave, klupski restoran, nogometnu školu, internat Nogometne škole te centar medicinske dijagnostike.

Sam stadion na kojem će igrati Dinamo i hrvatska reprezentacija bit će IV. kategorije, imat će kapacitet između 28 i 30 tisuća gledatelja, sva mjesta bit će sjedeća i cijeli kompleks za gledatelje bit će natkriven. Budući da Dinamo svoje utakmice igra do sredine prosinca te drugi dio sezone početkom veljače, sam stadion imat će grijanje, a razmatraju se opcije grijanja s krovne konstrukcije, odnosno grijana sjedala. Bit će u potpunosti nogometni, što znači da neće imati atletsku stazu, već će tribine ići do samog terena. Pet posto kapaciteta stadiona bit će rezervirano za osobe s invaliditetom. Sam teren bit će dug 105 metara, a širina će mu biti 68 metara.

Sjedalice na tribinama bit će individualne, preklopne, izrađene od nelomljivog i nezapaljivog materijala, a gledatelji će imati priliku gledati u dva velika semafora. Semafori će stajati na sjevernoj, odnosno južnoj tribini.

Igrači će na teren izlaziti tunelom koji će se pojaviti iz utrobe zapadne tribine.

To će i dalje biti glavna tribina na kojoj će se moći smjestiti 9000 gledatelja. Ta tribina imat će gornju i donju tribinu, a VIP i VVIP mjesta bit će smještena na dvije etaže između gornje i donje tribine. Plan je da na toj tribini postoji 40 loža, u svaku od njih moći će se smjestiti do 12 ljudi. Prema nekim planovima, u cijelom tom prostoru, na obje etaže VIP loža, utakmicu će moći pratiti do 2000 ljudi. Posjetitelji loža trebali bi na raspolaganju imati pet barova sa šankovima dugim 15 metara, kuhinju, poseban lounge bar za VVIP goste, kuhinju. Gledatelji koji će biti smješteni na toj tribini prije utakmice i za vrijeme poluvremena imat će na raspolaganju ugostiteljske objekte u utrobi stadiona te 100-tinjak toaleta i pisoara. Press loža trebala bi primiti 500 novinara i snimatelja.

Sjeverna tribina također će biti podijeljena na gornju i donju te će joj ukupni kapacitet biti 8 tisuća mjesta. Kao i na ostatku stadiona, sva mjesta bit će natkrivena, a u samoj utrobi bit će više ugostiteljskih objekata. U sklopu te tribine bit će smješteni uredski, ali i komercijalni prostori, a plan je da se tamo smjesti i fan shop na oko 5600 metara kvadratnih te Plava galerija na 1100 metara kvadratnih. Ta Plava galerija bio bi svojevrsni muzej Dinama, u kojem će se prezentirati povijest kluba. Na toj tribini, kao i na ostalim tribinama, bit će dvije prostorije za zadržavanje posjetitelja, kao i prostori za medicinsko osoblje.

Sjeverna tribina bit će nešto južnije od postojeće, ako se realiziraju ovi planovi, kako bi se sam stadion odmaknuo od maksimirske ceste. Ideja je da taj prostor postane šetnica na kojoj će navijači ulaziti na samu tribinu.

Tribina Istok, osim što će biti fizički odvojena od igrališta Hitrec - Kacian (sada istočna tribina čini svojevrsni krov nad tribinama tog igrališta (nap. a.). Ta tribina moći će primiti 8 tisuća gledatelja i, kao na zapadnoj tribini, imat će VIP lože na jednoj etaži između gornje i donje tribine. Prema okvirnoj procjeni, te lože mogle bi primiti do 1000 posjetitelja. U utrobi će biti smješteni lounge barovi i kuhinja, a gledatelji će na raspolaganju imati barove i ostale i ugostiteljske objekte.

Na tribini Jug bit će dvije etaže s ukupnim kapacitetom od šest tisuća mjesta. Na donjoj etaži bit će izdvojen sektor koji će biti namijenjen gostujućim navijačima. Taj sektor moći će primiti do 2000 posjetitelja.

U utrobi te tribine, baš kao i sada, bit će novouređeni prostori prve momčadi, svlačionice, prostor za fitness, dvorana, bazen, još jedna manja sportska dvorana, prostori za medicinsko osoblje i rehabilitaciju, prostori za boravak igrača u sklopu hotela '67, kapelica Sv. Josipa, kao i servisni prostori poput oružarnice i vešeraja.

Novi prostori za nogometnu školu predviđaju 15 svlačionica, šest svlačionica za trenere, teretanu, 2 bazena, ambulantu. U Internatu za mlađe uzraste bit će 30 dvokrevetnih soba te tri učionice.

Izgled novog stadiona, još uvijek se ne zna.

Naime, raspisat će se međunarodni javni natječaj prema sličnim propozicijama koje smo naveli, a tek nakon odabira budućeg izgleda stadiona, znat će se i njegova točna cijena. Nije tajna da gradska uprava, kao i ona Dinamova, želi funkcionalan stadion prema uzoru na onaj u Budimpešti.

Groupama Arena oduševila je svojim izgledom i funkcionalnošću kada su tamo igrali Dinamo i reprezentacija, i slično zdanje mnogi bi željeli vidjeti u Zagrebu.

Cijena, tvrde naši sugovornici, s obje strane, trebala bi iznositi oko 50 milijuna eura. Oni oprezniji, smatraju kako su to poprilično konzervativne procjene te kako bi to novo zdanje moglo koštati ipak više.

Na samom sastanku bilo je riječi o Dinamovoj inicijativi da Grad vrati stadion Dinamu. Naši sugovornici objašnjavaju razloge.

Ako se stadion vrati Dinamu, Dinamo može založiti stadion za kredit. Tada Dinamo sam plaćam obnovu, a Grad više nema obavezu ulagati u njegovu infrastrukturu.

Prema Državnoj reviziji, Grad je lani u stadion uložio tek nešto manje od 3 milijuna kuna.

Spomenuti kredit digao bi se, tvrde naši sugovornici, kod komercijalne banke te bi se isplaćivao iz dobiti kluba.

No ako je suditi prema našim sugovornicima, od toga neće biti ništa.

- To neće dobiti sigurno. Grad se neće odreći Maksimira - kažu naši sugovornici.

Prema drugoj ideji, izgradnja novog stadiona išla bi prema modelu javno-privatnog partnerstva, odnosno partnerstva između Grada i Dinama. Grad bi uložio u novi stadion, bio bi u njegovom vlasništvu, a Dinamo bi ga mogao koristiti kao i do sada. Koliki je omjer u ulaganju, još uvijek nije dogovoreno.

Hodogram za buduće razdoblje je sljedeći. Bandić je poručio Barišiću da Dinamo na svojoj Skupštini donese "konačnu odluku s jasnim smjernicama definiranim standardima FIFA-e i UEFA-e za izgradnju novog stadiona na mjestu današnjeg".

Naši sugovornici kažu kako taj Bandićev potez nije bio očekivan te kako su u Dinamu smatrali da su se već sve dogovorili.

Milan Bandić, poznato je, mnogo je puta govorio o maksimirskom stadionu i o tome kako će ga završiti. Uglavnom su se te riječi javnosti slale uoči predsjedničkih, parlamentarnih ili lokalnih izbora, i svaki put bi birači ostali bez jasnih poruka o novom stadionu.

Dinamova skupština u prosincu bi trebala donijeti zaključak o novom stadionu, a tada će opet na potezu biti Bandić. To pitanje za njega će doći u nezgodno vrijeme, zato što će se tada u Gradskoj skupštini naći prijedlog proračuna za 2020. godinu. Ako u stavkama ne bude bilo novog stadiona ili barem demontaža starog, Dinamo će opet biti izigran, ali i brojni navijači. Zagrebačka Gradska skupština bit će ta koja će amenovati novi stadion, u njoj Bandić ima većinu s HDZ-om, i bit će vrlo neoportuno ako se u prijedlogu proračuna ne nađe i ulaganje u Maksimirsku 127.

Prema navodima naših sugovornika, sama gradnja novog stadiona, prema principu ključ u ruke, trebala bi trajati dvije godine. U to vrijeme, prema tvrdnjama dobro upućenih, Dinamo bi domaće utakmice igrao u Kranjčevićevoj ulici, a one europske morao bi igrati izvan Zagreba. Prema nekim idejama, te utakmice igrale bi se najvjerojatnije u Osijeku, ako se tamo izgradi novi stadion koji se gradi mađarskim kapitalom.

- Dinamo ima jaku bazu navijača u Slavoniji. Druge opcije su Slovenija, odnosno Maribor ili Ljubljana - tvrdi naš sugovornik i nastavlja.

- Da se krenulo u izgradnju stadiona u Sesvetama, za koji postoje sve dozvole i za koje se samo treba početi kopati, Dinamo bi mogao igrati tamo - kažu naši sugovornici.

Dio naših sugovornika zagovara i treću opciju.

Smatraju kako bi trebalo konzultirati strane grupacije koje se bave izgradnjom novih stadiona može li se Maksimir rušiti postupno, odnosno može li život na Maksimiru trajati i za vrijeme gradnje.

- I to je jedna od mogućnosti - kažu naši sugovornici.

Za kraj se postavlja pitanje kada bi novi stadion mogao biti gotov.

Najoptimističniji datum je proljeće 2021.

Naime, nakon što Skupština Dinama donese odluku o gradnji novog stadiona, Grad treba donijeti odluku o rušenju Maksimira. Ta odluka bit će teška jer je do sada u to ruglo uloženo gotovo milijardu kuna.

Nakon odluke o rušenju potrebno je odabrati izvođača radova. Taj posao bit će pod posebnim povećalom. U isto vrijeme mora se raspisati Međunarodni arhitektonski natječaj za izgled samog stadiona. Rok za Atletsko-nogometni centra na Sveticama bio je dva mjeseca, nakon čega je još mjesec dana trajao odabir najboljeg rada. Rokovi za stadion u Maksimirskoj 127 mogli bi biti duži.

No isto tako, Grad bi mogao u taj Međunarodni natječaj uključiti cijeli taj kompleks, dakle od nogometnog do atletskog stadiona a potvrdu takve inicijative opet bi trebao dobiti u Gradskoj skupštini. Nakon okončanja tog natječaja, Grad raspisuje natječaj za izvođača radova. Taj izbor može trajati mjesecima zbog instituta žalbi. Tek nakon toga počinju radovi.

No, sve to ipak pada u vodu ako gradska blagajna bude kao i postojeći stadion u Maksimiru. Devastirana.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.