Eurostat: U Srbiji najskuplja hrana

Izvor: B92, 05.Avg.2009, 13:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Eurostat: U Srbiji najskuplja hrana

Beograd -- U poslednje tri godine cena hrane u Srbiji rasla je rekordnom brzinom u odnosu na region, ali i Evropu, gde su veća poskupljenja zabeležena samo u Letoniji.

Podaci koje je objavila Evropska agencija za statistiku pokazuju da cene osnovnih artikala iz potrošačke korpe u Srbiji ne samo da nisu najniže u poređenju sa okolnim zemljama već su neki proizvodi skuplji i od prosečnih cena u EU.

Gotovo da nema robne grupe koja je obuhvaćena analizom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u kojoj Srbija ne beleži rekordni rast cena u poređenju sa zemljama iz neposrednog okruženja. Prednjače poskupljenja voća i povrća, koje su građani Srbije plaćali lani čak 50,8 odsto više nego 2005. godine.

Cena jestivog ulja skočila je za 39,7 odsto a mleka, jaja i sira za 33,7 odsto. Čak je i cena hleba u ovom periodu otišla naviše za trećinu, s tim da je lani njegova cena povećana za 18,9 odsto, što je još jedan evropski rekord.

Jedina grupa proizvoda čija je cena u Srbiji bila prošle godine relativno niža nego 2005. jesu uređaji za domaćinstvo. Pojedini prehrambeni proizvodi bili su skuplji čak i od evropskog proseka.

Tako je jestivo ulje bilo isplativije nabaviti u Francuskoj, i to po 22,8 odsto nižoj ceni. Sudeći prema podacima, valjalo bi zvati rođake iz dijaspore za nabavku ulja, koje je u Nemačkoj, prema poslednjim podacima iz prošle godine, bilo tamo jeftinije za 32,4 odsto nego u Srbiji.

U Holandiji je ulje jeftinije golemih 81,5 odsto. Čini se da najveća konkurencija na domaćem tržištu postoji u proizvodnji bezalkoholnih pića, čija je cena niža jedino u Crnoj Gori i Makedoniji u celom regionu.

Istraživanje Eurostata pokazuje da ogroman udar na standard građana Srbije dolazi i od visokih cena odeće i obuće. Naime, njihova cena je tokom prošle godine bila 3,5 odsto veća od evropskog proseka, a samo obuće 10,6 odsto. Zapanjuje podatak da su odeća i obuća u odnosu na Srbiju jeftiniji u Holandiji i Španiji, a naročito Francuskoj i Velikoj Britaniji.

Ruku na srce, cene usluga kod nas i dalje su višestruko niže od evropskog proseka. Na primer, cena usluga u sektoru komunikacija je čak 57 odsto niža nego u zemljama EU.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbija rekorder po rastu cena hrane u Evropi

Izvor: Blic, 04.Avg.2009, 21:10

U poslednje tri godine cena hrane u Srbiji rasla je rekordnom brzinom u odnosu na region, ali i Evropu, gde su veća poskupljenja zabeležena samo u Letoniji, pokazuju podaci koje je objavila Evropska agencija za statistiku.....Cene osnovnih artikala iz potrošačke korpe u Srbiji ne samo da nisu najniže...

Nastavak na Blic...

Srbija rekorder po rastu cena hrane

Izvor: Radio 021, 05.Avg.2009

U poslednje tri godine cena hrane u Srbiji rasla je rekordnom brzinom u odnosu na region i Evropu, pokazuju podaci Evropske agencije za statistiku. Cene osnovnih artikala iz potrošačke korpe u Srbiji ne samo da nisu najniže u poređenju sa okolnim zemljama već su neki proizvodi skuplji i od prosečnih...

Nastavak na Radio 021...

Srbija evropski rekorder u poskupljenju hrane

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Avg.2009

BEOGRAD - Cene hrane u Srbiji su za protekle tri godine rasle rekordnom brzinom u odnosu na region, ali i Evropu, gde su veća poskupljenja zabeležena samo u Letoniji, piše "Blic", pozivajući se na podatke Evropske agencije za statistiku...List navodi da cene osnovnih artikala iz potrošačke...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.