Izvor: NoviMagazin.rs, 31.Mar.2020, 12:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Eurostat: Pad inflacije u evro zoni

U evro zoni je u martu zabeležen pad inflacije, prvenstveno zbog pada cena energenata, saopštio je danas Evropski statistički biro Eurostat.

Stopa inflacije je u martu bila 0,7 odsto u odnosu na 1,2 odsto u februaru, navodi Eurostat na osnovu privremenih podataka. U jeku pandemije koronavirusa, cene energenata nastavljaju da padaju u evro zoni, odnosno, u martu pad iznosi 4,3 odsto u odnosu na 0,3 odsto u februaru.

Svetsko naftno tržište je poslednjih nedelja u padu >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << zbog pandemije koronavirusa i drastičnih mera zabrane kretanja što je dovelo do smanjenja potražnje za naftom, kao i zbog "rata" Saudijske Arabije i Rusije oko cena nafte.

Stopa inflacije u martu u evro zoni ostaje znatno ispod cilja Evropske centralne banke koja želi da održi stopu inflacije ispod dva odsto.

Osnovna inflacija koja isključuje energente, namirnice, alkoholna pića i duvan, beleži blagi pad i u martu iznosi jedan odsto u odnosu na 1,2 odsto u februaru.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Eurostat: Pad inflacije u evro zoni

Izvor: Danas, 31.Mar.2020

U evro zoni je u martu zabeležen pad inflacije, prvenstveno zbog pada cena energenata, saopštio je danas Evropski statistički biro Eurostat.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.