Estonija hoće evro od 2011. godine

Izvor: B92, Tanjug, 09.Mar.2010, 09:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Estonija hoće evro od 2011. godine

Talin -- Premijer Estonije Andrus Aspin veruje da će 2011. godine, uprkos krizi u evrozoni, evro postati osnovna moneta u toj baltičkoj zemlji.

Aspinu je ovo drugi pokušaj da uvede evro kao sredstvo plaćanja u Estoniji, jer je prvi, pre tri godine, propao zbog prevelike inflacije. Sada su se, po njegovom mišljenju, stvari promenile, a osnova je u tome što "u Estoniji nije potreban novac poreskih platiša" da bi banke dobro funkcionisale.

"U Evropskoj uniji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ima osam, devet zemalja koje ne pomažu bankarski sektor novcem od poreza. Tako gledano, mi dobro stojimo. Ali privredni rast je naravno opao, broj nezaposlenih raste", rekao je Aspin.

Prošle godine u Estoniji je došlo do privrednog pada za 13 odsto, ali uprkos tome bi ta zemlja mogla da ispuni sve kriterijume iz Mastrihta za uvođenje evra, o čemu bi uskoro trebalo da iznese svoj stav i EU.

Najveći problemi, međutim, dolaze izvan granica Estonije, od kojih je najvažniji finansijski krah Grčke, koja je zbog svoje prezaduženosti ugrozila stabilnost evropske valute.

U samoj Estoniji, prema anketama, 60 odsto stanovništva želi da se uvede evro.

Štaviše, u mnogim prodavnicama cene su već istaknute u domaćoj valuti - kruni, i u evrima, a mnogi uspešni biznismeni smatraju da je evro, praktično, već uveden u sistem plaćanja, pre svega zbog čvrste vezanosti krune za evropsku monetu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.