Esper: Ugovor Pentagona i Majkrosofta nije sporan

Izvor: B92, 15.Nov.2019, 10:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Esper: Ugovor Pentagona i Majkrosofta nije sporan

Seul -- Mark Esper, američki ministar odbrane, rekao je danas kako je uveren da je posao oko ugovora, koji je Pentagon dodelio Majkrosoftu, urađen na fer način.

Ovaj ugovor vredan 10 milijardi dolara pokušava da ospori Amazon, a Pentagon je dodelio ugovor za "klaud računarstvo" Majkrosoftu krajem oktobra. Amazon je optužio ministarstvo da je postojala "nesporna pristrasnost" od strane vlade i najavio da namerava da ospori tu odluku na sudu.

Esper je sebe izuzeo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iz odlučivanja o dodeli ugovora zato što je njegov sin radio za jednog od neuspelih ponuđača. Upitan o tom sporu na konferenciji za novinare u Seulu u Južnoj Koreji, Esper je rekao da nije bilo "spoljnog uticaja" na donosioce odluka.

U nadmetanju za projekat zvanično nazvan Zajednički poduhvat odbrambene infrastrukture, učestvovali su vodeći tehnološki giganti: Majkrosoft, Amazon, Orakl i IBM.

U saopštenju izdatom juče Amazon je naveo da brojni aspekti procesa ponuda uključuju "jasne propuste, greške i nespornu pristrasnost". Nije navedeno konkretno na šta se odnosi, ali se kaže da ta pitanja treba da se "ispitaju i isprave".

Ovim projektom predviđa se skladištenje i procesuiranje ogromne količine poverljivih podatka, što će dozvoliti američkoj vojsci da ubrza svoje kapacitete za planiranje eventulnog rata i borbi, a dugo se verovalo da Amazon vodi u konkurenciji za ugovor.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.