Esmark već bira direktore

Izvor: Večernje novosti, 30.Jan.2015, 14:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Esmark" već bira direktore

VLADA Srbije i američki "Esmark" postigli su načelni sporazum o strateškom partnerstvu u Železari Smederevo, a očekuje se usaglašavanje teksta i potpisivanje ugovora, nezvanično saznaju "Novosti". Da je dogovor nadohvat ruke dokazuju i naša saznanja da su Amerikanci već izabrali budući menadžment čeličane. Kao najozbiljniji kandidat za budućeg generalnog direktora Železare Smederevo pominje se Džon Dejvis, sadašnji izvršni direktor za proizvodnju u "Esmarku". Glavni čovek za proces >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << proizvodnje u čeličani mogao bi, prema očekivanjima upućenih, biti Vladan Mihailović, bivši direktor proizvodnje "Ju-Es stil Srbija" i glavni menadžer primarne proizvodnje USS u železari "Grejt Lejks Vorks" u SAD. I ostatak menadžmenta, prema našim saznanjima, ima veliko iskustvo u Evropi, jer je jedan broj ljudi radio i na revitalizaciji kompanije "Ju-Es stil" iz Košica. Čak je i pregovore u Srbiji vodio Mark Veland, jedan od prvih izvršnih direktora za proizvodnju "Ju-Es stila Srbija". Razgovori države i "Esmarka", koji se tri dana vode iza zatvorenih vrata su teški, ali pozitivan ishod je gotovo izvestan. - Otklonjene su teškoće zbog pojedinih detalja gde su pregovori zapeli, i dogovor sada ide u pozitivnom smeru. I dalje se pregovara kako bi se postigao najbolji zajednički interes po državu i "Esmark" - kaže izvor "Novosti". Prema njegovim rečima, sada se usaglašavaju detalji ali i konačan tekst ugovora, koji bi, ako sve protekne po planu, trebalo da potpišu predsednik i izvršni direktor "Esmarka" Džejms Bušar i premijer Srbije Aleksandar Vučić. Tada bi trebalo da budu jasniji i detalji sporazuma o dokapitalizaciji srpske čeličane, ulaganjima većinskog vlasnika, učešću države, kao i periodu trajanja ugovora. Sindikati fabrike veruju da će budući vlasnik ispuniti obećanja i podići proizvodnju koja trenutno na godišnjem nivou vredi oko 340 miliona dolara. Maksimalna uposlenost kapaciteta fabrike značila bi proizvodnju vrednu oko 1,4 milijarde dolara godišnje. Da bi se to postiglo, potrebno je pokrenuti i visoku peć 2 koja je ugašena pre više od dve i po godine. Za to je neophodan novac, ali i zahtevne pripreme i oko šest meseci za remontne aktivnosti. TROGODIŠNjI SPORAZUM Sastavni deo sporazuma trebalo bi da bude i predlog novog kolektivnog ugovora, sa rokom važenja od 2015. do 2018. godine, koji su potpisali predstavnici "Esmarka" i reprezentativnih sindikata. Dogovoreno je povećanje plata od 25 odsto odmah i još 10 procenata 2016. godine.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

MARATONSKI PREGOVORI Vučić i Bušar u utorak u četiri oka o Železari

Izvor: Blic, 30.Jan.2015

Vlada Srbije i “Esmark” ni posle tri dana nisu postigli dogovor o privatizaciji smederevske Železare...Kako saznajemo, pregovori se nastavljaju u utorak, 3. februara, kada će se sastati premijer Alekasandar Vučić i vlasnik “Esmarka” Džejms Bušar...Iako se očekivalo da bi tokom jučerašnjeg...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.