Erste prodala osiguranje Vineru

Izvor: B92, 27.Mar.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Erste prodala osiguranje Vineru

Beč -- Austrijska Erste banka prodala je osvoje osiguravajuće kuće grupaciji "Viner Štetiše" za 1,445 milijardi evra

Erste osiguranje do kraja sledeće godine kod Viner Štetiše

Društva sa podružnicama u Austriji, Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Hrvatskoj i Rumuniji prodata su na osnovu sporazuma koji su sinoć potpisali generalni direktori grupacija Andreas Trajhl i Ginter Gajer.

Vrednost transakcije prema 100 odsto imovine Erste osiguravajućih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << društava iznosi 1,6 milijardi evra, ali će, kako je saopšteno iz Erste banke, ta grupacija zadržati pet odsto vlasništva u svakom od osiguravajućih društava. Pošto kompanija Viner već poseduje 10 odsto vlasništva u Austrija Erste grupaciji, ta banka ovim ugovorom prodaje 85 odsto svog udela (osim u Rumuniji), čija je preračunata vrednost 1,445 milijardi evra.

Deo sporazuma dveju grupacija podrazumeva i saradnju na rok od 15 godina u zajedničkoj distribuciji proizvoda, koji će imati prioritetni tretman. Erste banka će time dobiti pristup ka više od 10 miliona klijenata Viner Štetiše, dok će proizvodi ove osiguravajuće grupe biti plasirani u više od 2.900 filijala i biti ponuđeni klijentima Erste banke, kojih trenutno ima više od 16 miliona.

Erste banka sa Viner Štetišom inače ima partnertski odnos već nekoliko godina, pri čemu je 2004. godine toj kompaniji već prodato osiguravajuće društvo Erstea u Češkoj koje je bilo specijalizovano za neživotna osiguranja.

Prema procenama, Erste banka će od ove transakcije prihodovati oko milijardu evra (nakon što se plate sve dažbine i porezi), dok se njihova zarada na osnovu dogovora o međusobnoj distribuciji proizvoda samo u 2008. godini procenjuje na 600 miliona evra.

Uslov za realizaciju sporazuma je dozvola lokalnog regulatornog tela i antimonopolskih vlasti, pa se očekuje da će dogovor biti ostvaren u trećem kvartalu ove godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.