Izvor: Glas javnosti, 07.Okt.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Erste: Srbija nastavlja značajan ekonomski rast

BEOGRAD - Rast bruto domaćeg proizvoda Srbije ostaće ove godine snažan, neznatno iznad sedam procenata, a i dalje će ga pokretati domaća tražnja, ocenjeno je u polugodišnjem izveštaju Erste grupe o Srbiji. Na srednji rok analitičari Erste grupe vide stabilne izglede, ali i upozoravaju na neke rizike u 2009, uključujući globalno usporavanje, kolebljivost poljoprivredne proizvodnje i postojeće rizike vezane za domaću tražnju. U 2009. se očekuje rast BDP od oko šest procenata.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti <<
„Srbija je jedna od najagresivnijih ekonomija u regionu“, istakao je zamenik predsednika Izvršnog odbora Erste banke u Srbiji Slavko Carić, dodajući da će u okruženju stopa rasta BDP-a biti ove godine pet procenata.

Osvrćući se na strukturu rasta srpskog BDP-a, analitičar Erste grupe Alan Kovač ocenio je da činjenica da izvoz nije snažan kao domaća tražnja, u uslovima kakvi su trenutno, deluje povoljno, jer su efekti svetske krize manji.

Kada je o platnom bilansu reč, tekuća godina bi, prema proceni Ersteovih analitičara, trebalo da donese dodatno povećanje eksternih debalansa. Deficit tekućeg bilansa je visok, 17 odsto BDP-a, kao posledica deficita u robnoj razmeni, navodi se u izveštaju i dodaje da su kapaciteti za kompenzaciju rastućih debalansa prilično ograničeni.

Na strani finansiranja, trend po osnovu stranih direktnih ulaganja ostaje povoljan, smatraju u Erste grupi, iako je struktura nepovoljna, pošto dominira finansijski sektor. Istovremeno, Kovač, autor izveštaja, računa da će spoljni dug Srbije ostati stabilan, na oko 60 odsto BDP-a, i napominje da na kratkoročni dug odlazi manji deo ukupnog duga, dok devizne rezerve pokrivaju 50 odsto.

„S obzirom na visok nivo deviznih rezervi, rizik otplate eksternog duga ostaje nizak, a Srbija ima prilično snažne kapacitete da neutrališe potencijalne udare spolja“, istakao je Kovač. Analitičari Erstea takođe očekuju lagani silazni trend inflacije do kraja godine i stabilizaciju stope u idućoj godini, ako ne bude šokova spolja. Ovogodišnju inflaciju u Erste grupi prognoziraju na blizu 11 odsto.

Nastavak na Glas javnosti...






Povezane vesti

Erste: Politčki rizici u Srbiji zanemarjlvi

Izvor: EMportal, 06.Okt.2008, 15:37

Zadržaće se rast BDP-a od oko sedam odsto, inflatorni pritisci će se ublažiti do kraja godine 2009, dinar će biti stabilan i Srbija neće u velikoj meri osetiti dramatične posledice krize, navodi se u izveštaju Erste grupe.

Nastavak na EMportal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.