Er Srbijom do Astane?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Okt.2018, 18:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Er Srbijom do Astane?

"Er Srbija" nas povezuje sa brojnim destinacijama, a jedna od njih možda će uskoro biti Kazahstan i tamošnja prestonica Astana. Pre toga, iskustva jedne od najmodernijih metropola sveta, mogli bi da primene i Beograd i Novi Sad, čiji su čelnici posetili taj grad tokom boravka predsednika Vučića i državne delegacije u Kazahstanu.

Kada jedan nacionalni lider iskoristi ogromnu moć arhitekture, onda kao rezultat dobijete prestonicu poput kazahtanske – Astanu, grad za koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << stručnjaci kažu da je arhitektonska fantazija - mešavina postomodernizma, centralnoazijske umetnosti, ruskog baroka, islamske dekorativne umetnosti. Raste i razvija se se tek dve decenije, ali retko koga će ostaviti ravnodišnim. I kao što veliko prijateljstvo povezuje dva naroda, i dvojicu predsednika Kazahtana i Srbije, pitanje je šta bi u budućnosti moglo da poveže Astanu sa Beogradom i Novim Sadom. Prethodna dva dana, dvojica gradonačelnika razgovarala su o tome sa svojim astanskim kolegom, najpre o, kako kažu, primeni modela smart sitija:

"I mi smo se složili da složili da i mi želimo da idemo u tom pravcu i ta neka iskustva koja oni imaju su stvarno za nas značajna. Ali oni su se interesovali i za Beograd i za Novi Sad, s obzirom na to da je Novi Sad postigao izuzetan niz značajnih stvari u kulturi, i u razvoju grada, takođe i beograd, imamo veliki broj gradilišta i na jednoj i na drugoj strani, i oni se interesuju za naše građevinske kompanije koje mogu da rade i kod njih. takođe mi smo pričali o tome u kojim sve segmentima oni mogu nama da pomognu " izjavio je za RTV gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević dodaje da je dragoceno iskustvo videti uživo iskorak koji je u urbanizmu i komunalnom opremanju napravila kazahstanska prestonica, vodeći računa o ekološkim standardima čak i kada je dekorativno osvetljenje u pitanju.

"To je pre svega jedna otvorenost prema svetu da se oni nisu plašili da pozovu najbolje međunarodne planere i ahitekte da ih uključe u osmišljavanju razvoja njihovog grada, i dolazali su da možete da gradite i da čuvate zelene površine, da ne moramo da se plašimo solitera, da ne moramo da se plašimo novih sportskih objekata, velikih bulevara, širokih ulica, uređenih kejova, ali istovremeno imaju divne parkovske površine, veliku pažnju su posvetili konceptu smart sitija, ili integrisanim upravljanjem saobraćajem, obilaznica", istakao je Vučević.

Uskoro o konkretnoj saradnji Beograda i Novog Sada sa Astanom, jer će gradonačelnik Bakhut Sultanov, gradonačelnik kazahstanske prestonice koja se smtra najuspešnijim svetskim urbanističkim projektom, kao član delegacije svoje zemlje doći u posetu Srbiji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.