Izvor: Politika, 02.Mar.2015, 23:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Er Srbija” preletela od 73 miliona duga do 2,7 miliona evra profita

U prvoj punoj godini poslovanja, prihodi avio-kompanije uvećani su za 87 odsto i iznosili su 262 miliona evra

„Er Srbija”, nacionalna avio-kompanija Republike Srbije, u 2014. godini ostvarila je neto profit od 2,7 miliona evra. U prvoj punoj godini poslovanja, prihodi avio-kompanije uvećani su za 87 odsto i iznosili su 262 miliona evra, što je najbolji rezultat u istoriji nacionalnog avio-prevoznika. Ovi finansijski rezultati, čiju je reviziju izvršio KPMG, odraz su značajnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << rasta putničkog saobraćaja i obima prevezenog tereta.

Dane Kondić, generalni direktor, kako saopštava „Er Srbija” je ovim povodom izjavio da je ponosan što je ispunio zadatak da ostvari snažan rast, bude vodeći avio-prevoznik u regionu i, što je najvažnije, postane komercijalno održivo i profitabilno preduzeće i ključni pokretač ekonomskog rasta u Srbiji. 

„Profit koji smo ostvarili u 2014. godini je pre svega odličan znak za budućnost, jer postavlja čvrst temelj za dalji napredak i jasan je dokaz o tome šta je moguće postići uz pravu strategiju i strukturu upravljanja.”, izjavio je Kondić.

Siniša Mali, predsednik Nadzornog odbora „Er Srbije”, ocenio je da je ostvareni profit izvanredan rezultat za našu nacionalnu avio-kompaniju i za budućnost vazduhoplovstva u Srbiji i na Balkanu.

„’Er Srbija’ je dala novi imidž našoj zemlji. Naša nacionalna avio-kompanija često je prvi kontakt koji investitori i gosti imaju sa Beogradom i Srbijom. Nivo i kvalitet usluga, izgled i ambijent aviona su slike moderne Srbije koje želimo da pošaljemo u svet. Nastavićemo da učvršćujemo poziciju ’Er Srbije’, da investiramo kako bismo omogućili našoj avio-kompaniji da nastavi dalji rast,” rekao je Mali.

I Džejms Hogan, predsednik i generalni direktor „Etihad ervejza”, koji je ovakve rezultate najavio još na prošlogodišnjoj konferenciji „Etihada” u Abu Dabiju oglasio se rečima da nastavak uspešnog poslovanja u izazovnom okruženju zavisi ne samo od neprekidnog ulaganja u radnu snagu i inovativne proizvode i usluge, već i od stalne stroge finansijske discipline i usredsređenosti na troškove, što je obeležilo i prvu godinu poslovanja „Er Srbije”.

„Er Srbija” podseća i da je u maju 2014. godine objavila poslednje godišnje finansijske rezultate bivšeg „Jat ervejza”, koji su prvi put u istoriji avio-kompanije pripremljeni prema međunarodnim standardima finansijskog izveštavanja (IFRS) i koji su prošli nezavisnu reviziju kuće KPMG. Tada je obznanjeno da je u 2013. godini „Jat” zabeležio gubitak od 73 miliona evra.

I sada je KPMG završio reviziju finansijskih izveštaja avio-kompanije za 2014. godinu i izdao pozitivno revizorsko mišljenje.

Od osnivanja „Er Srbije” 26. oktobra 2013. godine, avio-kompanija je preduzela niz inicijativa kako bi se ponovo izgradio nacionalni avio-prevoznik i transformisao u profitabilnu, stabilnu, pouzdanu i jaku avio-kompaniju koja će služiti Srbiji i širem regionu Balkana.

Avio-kompanija je rebrendirana i u flotu je uvedeno deset aviona „erbas” nove generacije, od kojih osam A319 i dva A320. Time je prosečna starost flote smanjena sa 25 na 10 godina.

Stari avioni nisu završili na otpadu već je osnovana čarter firma, novi brend „Aviolet“, koji leti sa četiri rebrendirana i obnovljena „boinga” B737-300. „Aviolet” je obavio preko 520 povratnih letova tokom letnje sezone 2014. godine i prevezao više od 90.000 turista.

Tokom 2014. godine, mreža direktnih linija „Er Srbije” uvećana je na 40 destinacija u 30 zemalja, a poslednja linija koja je uspostavljena u decembru, ponovo je povezala Zagreb i Beograd, rutu na kojoj se poslednji put letelo pre 23 godine. Avio-kompanija je takođe uspostavila veze sa još 35 destinacija putem kod šer partnerstava.

Tokom 2014. godine zaposleno je više od 400 novih stručnjaka Konkurs za prijem kabinskog osoblja privukao je gotovo 1.700 kandidata – najviše u istoriji avio-kompanije, što ukazuje na to da nacionalna avio-kompanija uliva poverenje i postaje omiljeni poslodavac među mladima u Srbiji.

„Er Srbija”, inače, trenutno ima preko 1.900 zaposlenih.

U studiji, koju je krajem 2013. godine sproveo Oksford ekonomiks procenjeno je da bi „Er Srbija” mogla da učestvuje sa 1,5 odsto u godišnjem BDP-u Srbije.

D. P.

objavljeno: 03.03.2015.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.