Izvor: B92, 12.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Englezi dolaze na Kopaonik

Niš -- Sredinom decembra se očekuje serija čarter letova koji će dovoziti britanske turiste na Kopaonik.

Avioni će sa londonskog aerodroma Getvik ka niškom aerodromu kretati svakih sedam dana, a engleski skijaši će aranžmane uplaćivati u agencijama "Tompson" i "Balkan holidejs". Turistička organizacija Srbije je, da bi Kopaonik vratila na skijašku mapu Evrope, samo 2004. i 2005. godine potrošila 74.000 evra za promociju najlepše srpske planine.

Oglašavanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u brošuri "Tompson ski" koštalo je 15.000 evra, ali se isplatilo jer se broj britanskih turista ove godine povećao, pa je u prvih osam meseci bilo 10.966 Engleza, što je za 12 odsto više nego lane.

"Oni su uglavnom išli na zimovanje na Kopaonik, a Zlatibor i pored velike želje nismo uspeli da uvrstimo u ponudu, jer aerodrom u Ponikvama nije aktiviran, a vožnja autobusom od četiri sata je naporna", kaže Milan Danilović, menadžer u "Tompsonu".

Britanski turisti koji stižu na Kopaonik mogu se podeliti u dve grupe: na starije kojima je to drugi ili treći odmor, i na mlađe bračne parove koji vole jeftinije skijanje. Na Kopaonik dolaze, pre svega, britanski skijaši - početnici koji imaju niža primanja. Tu je Srbija destinacija bez premca.

"Srbija je sve popularnija, ali još se ne trudi kao Bugarska, koja već deceniju važi za jeftino i zabavno odredište", kaže Danilović. "U Borovecu su se ozbiljno pripremili za Engleze i otvarali su pabove za njih, pa su im ubrzo 90 odsto turista činili Britanci. Kopaonik je sa pet žičara postao ozbiljan skijaški centar, ali su hoteli problematičnog kvaliteta."

Danilović smatra da je veliki nedostatak srpskog turizma manjak informacija koje se pružaju stranim turistima. Malo je dobrih i besplatnih brošura o Kopaoniku, mapa i internet sajtova.

"Kada ukucate na pretraživaču 'Kopaonik' otvori se samo nekoliko sajtova od kojih one najbolje radi grupa entuzijasta. Te informacija se ipak, ne ažuriraju redovno: kolika je temperatura, snežni pokrivač, stanje na putevima, cene skilifta i slično. Neverovatno je da ne postoji 'onlajn' kamera koja će neprestano pokazivati šta se dešava na Kopaoniku. Potencijalne turiste treba 'zatrpavati' informacijama", kaže on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.