Izvor: B92, 11.Avg.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Energija iz slame

Beograd -- Eksperimentalno postrojenje za dobijanje energije sagorevanjem velikih bala sojine slame predstavljeno je u Krnjači.

U fabrici kotlova "Tipo Kotlogradnja" predstavljeno je postrojenje kapaciteta od jednog megavata toplotne energije, što je dovoljno da zagreva 50 prosečnih kuća, ubiranjem slame sa oko 200 hektara zasejanih sojom. Reč je o pokušaju uvođenja obnovljivih izvora energije, koji bi mogli da zamene fosilna goriva, čije zalihe su ograničene.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Rukovodilac projekta Dragoljub Dakić iz Instituta za nuklearne nauke "Vinča" rekao je da se soja u PKB-u uzgaja na oko 2.000 hektara i da je sojina slama do sada bila potpuno neiskorišćena. Prema njegovim rečima, jedan od najperspektivnijih energetskih izvora Srbije je otpadna biomasa iz poljoprivredne proizvodnje, koja ne stvara štetne produkte sagorevanja, a njenim korišćenjem poštuju se zahtevi sporazuma iz Kjota o smanjenju efekta "staklene bašte".

On je ukazao i da bi se korišćenjem biomase kao goriva uštedela znatna sredstva koja se ulažu u kupovinu drugih energenata i bila bi smanjena zavisnost Srbije od njihovog uvoza. Nastavak projekta biće izgradnja istih kotlova u okviru PKB-a za zagrevanje plastenika, površine od oko pet hektara.

Postrojenje je izgrađeno pri fabrici, u okviru Nacionalnog programa za energetsku efikasnost Ministarstva za nauku i zaštitu životne sredine Srbije, uz učešće Poljoprivrednog kombinata Beograd.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.