Izvor: B92, 24.Dec.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Energičnija borba protiv inflacije

Beograd -- Ekonomist Nebojša Savić poručio kreatorima ekonomske politike da treba energičnije da obaraju stopu inflacije.

"Planirani rast cena u 2005. godini od oko devet odsto je previsok i lako može da se dogodi da stopa inflacije bude dvocifrena", upozorio je Savić, saradnik Ekonomskog instituta. On je naveo da je u novembru rast cena bio 1,1 odsto, a da svaki skok mesečne stope infacije iznad 0,6 odsto ugrožava planiranu stabilnost cena.

"Za konačno slamanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << infacije u Srbiji bilo bi potrebno da mesečna inflacija padne na ispod 0,4 odsto", rekao je Savić, napominjući da je za sada teško proceniti da li će naplata poreza na dodatu vrednost prouzrokovati porast inflacije.

Prema procenama Ekonomskog instituta, slabe su šanse da se naredne godine dostigne ovogodišnji visok rast proizvodnje od oko osam odsto, jer je on posledica niske uporedne osnove iz 2003. godine i dobrih rezultata u poljoprivrednoj proizvodnji.

Savić je ocenio da se domaća privreda nije prilagodila zahtevima tržišta, što se vidi iz podatka da se najveći deo potrošnje odnosi na nabavku uvozne robe široke potrošnje. "Može se očekivati da će privredni rast biti duplo manji nego ove godine i u velikoj meri će zavisti od toga da li će se ubrzati proces privatizacije", rekao je Savić.

Sa njim se složio i Stojan Stamenković čija je procena da privredi Srbije i dalje nedostaju investicije bez kojih nema ekonomskog razvoja. U anketi Ekonomskog instituta privrednici su izrazili bojazan da će dogodine doći do rasta cena i pada tražnje za njihovim robama. Komentarišući jučerasnju odluku Vlade Srbije da se značajno povećaju plate premijera i ministara Savić i Stamenković su naglasili da je to dobar potez. "Najodgovorniji ljudi u državnoj upravi treba da budu vrhunski profesionalci i tehnokrate i za svoj rad dobro plaćeni", rekao je Savić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.