Energetska kriza restartovala elektranu na ugalj u Španiji

Izvor: Capital.ba, 25.Nov.2021, 10:36

Energetska kriza restartovala elektranu na ugalj u Španiji

AS PONTES – Rastuća potražnja za strujom u Španiji, u kojoj se energetska kriza zaoštrava zbog hladnoće, natjerala je energetsku kompaniju Endesa da ponovo pokrene elektranu na ugalj koja ne radi od jula i koja je predviđena za zatvaranje u okviru evropskih planova za smanjenje emisije staklenih gasova. Foto: Shutterstock.com Rast globalnih cijena gasa podudario se sa planiranim redovnim remontom u tri od pet nuklearnih elektrana u Španiji i padom proizvodnje hidroelektrana usljed male >> Pročitaj celu vest na sajtu Capital.ba << količine padavina, baš u trenutku kada zbog naleta hladnog vremena sve više Španaca uključuje grijanje. Da bi pomogla energetskoj mreži da se izbori sa skokom potrošnje struje, Endesa je ove nedelje ponovo pokrenula rad u jednoj jedinici svoje elektrane na ugalj As Pontes, snage 1.400 megavata, u sjeverozapadnom regionu Galicije, prenosi Rojters. Kompanija je 2019. zatražila odobrenje vlade da zatvori ovu elektranu u okviru svog plana za postepeni izlazak iz uglja, u skladu s obećanjem Španije da će prekinuti proizvodnju struje iz uglja do 2030, kaže portparol kompanije. Mada ugalj ima zanemarljiv udio u energetskom miksu Španije – manje od 2 posto u ukupnoj proizvodnji struje prema podacima konsultantske kompanije za klimu Ember – povratak As Pontesa na mrežu je u snažnoj suprotnosti s dešavanjem u susjednoj Portugaliji, koja je prošlog vikenda zatvorila svoju posljednju preostalu elektranu na ugalj. Ipak, Španija ide sličnom putanjom – do kraja oktobra je u zemlji potrošeno 16 posto manje uglja nego u istom periodu 2020, navode iz Embera. Budući da su cijene prirodnog gasa blizu rekordno visokih nivoa, i neke druge zemlje se privremeno vraćaju uglju. Podaci Embera pokazuju da je proizvodnja struje iz uglja u Evropskoj uniji skočila za oko 18.000 GWh u trećem kvartalu, čak iako je ukupna upotreba fosilnih goriva opala za 16.000 GWh, ili za oko 7,0 posto u odnosu na isto tromesečje godinu ranije.   Tanjug Чланак Energetska kriza restartovala elektranu na ugalj u Španiji се појављује прво на Capital.ba - Informacija je capital.

Nastavak na Capital.ba...






Povezane vesti

Španci se vraćaju uglju

Izvor: B92, 25.Nov.2021

As Pontes -- Rastuća tražnja za strujom u Španiji, gde se energetska kriza zaoštrava, naterala je kompaniju Endesa da ponovo pokrene elektranu na ugalj koja ne radi od jula..Ta elektrana je predviđena za zatvaranje u okviru evropskih planova za smanjenje emisije staklenih gasova...Rast globalnih...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Capital.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Capital.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.