Izvor: B92, 28.Maj.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Energetika kočnica održivog razvoja

Beograd -- Energetika će biti kočnica održivog razvoja Srbije zbog sporog ukidanja monopola i barijera za investitore, tvrde stručnjaci.

Ekspertkinja za energetiku Zorana Mihajlović-Milanović je za elektronski nedeljnik "Enerdžiobzerver" kazala da se ciljevi srpske energetske politike ne razlikuju od ciljeva bilo koje razvijene zemlje, ali da njihovo dostizanje u Srbiji ide sporo, sa puno prepreka i uz "stalno podignutu ručnu kočnicu".

"Usvojen je Zakon o energetici, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ali ne postoje podzakonski akti za njegovu primenu, dok za usvojenu Strategiju o energetici nema konkretnih projekata za realizaciju", istakla je savetnica za energetiku bivšeg potpredsednika Vlade Srbije Miroljuba Labusa.

Prema njenim rečima, osnovana je Agenciju za energetiku, koja još nije počela istinski da funkciniše, a još veću glavobolju će zadati kada zaista počne da radi jer ne postoje instrumenti kojima parlament može da je kontroliše.

Zorana Mihajlović-Milanović je navela da restrukturiranje energetskog sektora u Srbiji još nije završeno, a da se o vlasničkoj transformaciji i privatizaciji mnogo više priča, nego što se suštinski radi. "Dosadašnja iskustva zemalja u razvoju oko privatizacije energetike ukazala da su brzina procesa, stepen ovlašćenja u odlučivanju i dostupnost informacija o privatizaciji tri ključna faktora uspešnosti", istakla je Zorana Mihajlović-Milanović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.