Izvor: B92, 18.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Energetika: Projekti i poskupljenja

Beograd -- Generalni direktor Elektroprivrede Srbije Vladimir Đorđević kaže da cena električne energije nije dovoljno visoka.

Đorđević je na konferenciji za novinare rekao da će "cena u godinama koje dolaze morati da ide dalje, ukoliko želimo da imamo održiv sistem". EPS i konzorcijum Goša-FOM potpisali su danas ugovor vredan 30 miliona evra o izgradnji i montaži transportnog sistema u Kostolcu.

"Zbog ovakve depresirane cene električne energije najviše >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << trpe građani Srbije, zato što će izuzetno velika sredstva, skoro milijardu evra, u narednih 10 do 12 godina trebati da se uloži u zaštitu životne sredine", izjavio je Đorđević.

On je rekao da bez realne cene nema ni zaštite životne sredine.

Đorđević je rekao da je danas potpisani ugovor prvi od četiri koji će biti potpisana u okviru projekta izgradnje sistema "bager-traka-odlagač", ukupne vrednosti 60 miliona evra.

Novi BTO sistem će stvoriti uslove da se proizvodnja uglja na kostolačkom kopu Drmno poveća devet miliona tona i da se obezbedi stabilno snabdevanje termoelektrana Kostolac A i B.

Đorđević je kazao da su u toku pregovori sa još tri preduzeća koja će graditi BTO sistem - "Takrafom", koji će za 14 milona evra završiti bager, "Krup" treba da isporuči odlagač čija je vrednost 12 miliona evra, dok će se do kraja nedelje ponoviti tender vredan 3,5 milona evra za nabavku elektroopreme.

Prema njegovim rečima, gradnja novog BTO sistema je prvi veliki projekat koji EPS finansira sopstvenim sredstvima od naplate električne energije. Rok za isporuku i montažu opreme je kraj 2008.

Generalni direktor konzorcijuma Goša-FOM Srdan Dimitrijević rekao je da je izgradnja dela BTO sistema najveći posao koji je ta firma imala poslednjih 15 godina: "Biće uposlen veliki deo kapaciteta fabrike, kao i dosta domaćih podizvođača iz mašinogradnje i elektrogradnje."

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.