Energetika: IAEE osniva podružnicu i u Hrvatskoj

Izvor: SEEbiz.eu, 12.Jun.2015, 08:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Energetika: IAEE osniva podružnicu i u Hrvatskoj

ZAGREB - Međunarodna udruga za energetsku ekonomiju (IAEE) uskoro će osnovati podružnicu i u Hrvatskoj.

Dvojica čelnika globalne udruge za energetsku ekonomiju smatraju Hrvatsku energetski važnom zemljom i ovih su se dana u Zagrebu sastala s vodećim ljudima sveučilišta, politike i industrije sa željom da u Hrvatskoj osnuju podružnicu kakve imaju u tridesetak zemalja svijeta.

"Mi smo globalna organizacija koja se specijalizirala za područje u kojem se presijecaju >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << energetika i ekonomija. Međunarodna udruga za energetsku ekonomiju (IAEE) ima 29 međunarodnih podružnica, najviše u Europi. Upravo stižemo iz Slovenije u kojoj smo i službeno osnovali podružnicu i došli smo u Zagreb vidjeti ima li interesa da je osnujemo i ovdje”, rekao je David L. Williams, direktor IAEE.

Nakon niza sastanaka s predstavnicima regulatorne agencije Here, energetskog instituta Hrvoje Požar te s predstavnicima ekonomskog fakulteta, Williams i Guerkan Kumbaroglu iz Turske najavljuju skoro održavanje konferencije u Dubrovniku.

“Nadamo se da ćemo u travnju iduće godine održati konferenciju o temi prirodnoga plina i mreži plinovoda”.

“Sastanci (u srijedu u Zagrebu) bili su veoma produktivni, oduševljeni smo velikim interesom koji nas je dočekao. Prije dolaska u Hrvatsku nismo u zemlji imali članova i nismo imali kontakata, za razliku od Slovenije”, rekao je Kumbaroglu.

U Zagrebu su se, među ostalim, sastali s Marinom Zovkom, predsjednikom uprave tvrtke Plinacro, s predstavnicima tvrtke PSP (Podzemno skladište plina), članicom uprave Ivanom Ivanić i direktorom Kristijanom Starčevićem, s Goranom Granićem iz Energetskoga instituta "Hrvoje Požar", s profesorom Juricom Šimurinom s zagrebačkog ekonomskog fakulteta, s Daliborom Pudićem iz energetske regulatorne agencije Here, te Josipom Borkom, predsjednikom uprave CEI-ja, Centra za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija.

“U dva dana i osam institucija naišli smo na veliku potporu i interes, čak i za uspostavu predstavništva”, dodaje. “Sad kanimo osnovati podružnicu, što je izvrsno i koincidira s našom strategijom i identifikacijom Hrvatske kao važne zemlje za nas, kad je u pitanju energija”.

Na sastancima su čuli različita mišljenja o prednostima i manama hrvatskoga energetskog sektora, kažu.

"Mi zapravo otvaramo hrvatski energetski sektor, pružamo mu cijeli niz međunarodnih, globalnih mogućnosti. I to su naši kolege ovdje vrlo dobro prihvatili".

“Naša se organizacija temelji na tri stupa: industrija, vlada i sveučilište. Energetski rast i razvoj profitiraju od njihove debate. Želja nam je da se te tri institucije i ovdje sastanu i povedu energetski dijalog, raspravu o smjeru u kojem se treba kretati vaš energetski sektor u idućih nekoliko godina", najavljuje Williams.

IAEE je, kažu, nepolitična, nevladina i neprofitna organizacija.

"Politički smo neutralni, ali svojom aktivnošću mi doprinosimo sinergiji onih koji donose odluke, koji stvaraju politiku – za njih su naše aktivnosti veoma korisne", kaže Williams.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.