Izvor: RTS, 31.Jan.2022, 11:57

Embargo Belorusije na uvoz hrane iz Srbije – kolika je šteta za poljoprivredu

Zabrana uvoza hrane u Belorusiju neće mnogo koštati Srbiju, to su iznuđene mere koje više imaju političku konotaciju, kaže za RTS agroekonomski analitičar Žarko Galetin.
Belorusija je dodala Srbiju i Lihtenštajn na listu zemalja koje podležu embargu na prehrambene proizvode. To praktično znači da naša hrana neće moći da se izvozi u Belorusiju.

Žarko Galetin, agroekonomski analitičar, rekao je u Jutarnjem programu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da se u ovom trenutku ne može govoriti o velikoj šteti.
"To više ima političku konotaciju i refleksiju na političke odnose, ali verujem da su to samo iznuđene mere, kako od strane Srbije, tako i od strane Belorusije", naveo je Galetin i objasnio da se Srbija pridružila sankcijama Evropske unije prema rukovodstvu Belorusije, i da je to praktično odgovor beloruske vlade.
Sa finansijske strane, kako je istakao, to Srbiju neće mnogo koštati.
"Najugroženiji su proizvođači stočne hrane. To je jedini deo iz poljoprivrednog i prehrambenog sektora koji je imao tamo neko tržište", navodi Galetin.
Dodao je da je celokupna trgovinska razmena sa Belorusijom nešto više od 100 miliona dolara, od čega se na hranu odnose male količine.
"Započeti su pregovori o mogućnostima veće saradnja u izvozu jabuka, voća, povrća. Naravno, to je sve sada stavljeno ad akta. Mislim da je ova mera oročena na šest meseci od strane beloruske vlade", napominje Galetin.
Strane kompanije zainteresovane za preradu kukuruza u SrbijiUzgajivače kukuruza obradovala je vest da su strane kompanije zainteresovane da u Srbiji otvore fabrike za preradu te namirnice.
Koliko sada ima informacija, naveo je Galetin, to će biti kineski investitor. "U pitanju je jedna respektabilna količina od 500.000 tona kukuruza", dodaje Galetin.
"Mi koji se bavimo poljoprivredom i analitikom u poljoprivredi želimo ne da budemo među 10 najvećih svetskih izvoznika kukuruza već da taj kukuruz valorizujemo kroz više faze prerade", kaže Galetin.
Ističe da kukuruz nalazi široku primenu u farmaceutskoj i hemijskoj industriji, u energetici, industriji stočne hrane.
"Sve što nam dolazi kao neki kapacitet za preradu može da multiplikuje osnovnu cenu kukuruza nekoliko puta, u zavisnosti od toga koja je faza prerade u pitanju, koja je tehnologija, kakvo je tržište. U svakom slučaju, to jeste dobra vest", zaključuje Galetin.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.