Elek traži garanciju Srpske za kredit od 70 miliona KM

Izvor: Capital.ba, 26.Jul.2023, 13:35

Elek traži garanciju Srpske za kredit od 70 miliona KM

ISTOČNO SARAJEVO – Preduzeće „Sarajevo-gas“ iz Istočnog Sarajeva kojim upravlja Nedeljko Elek planira da se kod komercijalnih banaka zaduži 70 miliona maraka, saznaje CAPITAL. FOTO: Capital.ba Kredit je, kako se navodi u prijedlogu odluke o dugoročnom okvirnom kreditnom zaduženju, planiran za realizaciju projekta gasifikacije istočnog dijela RS, a kako bi ispunili uslove bankara, u ovom preduzeću računaju i na garanciju Republike Srpske. Prema planu „Gas Res-a“ najveći dio kredita >> Pročitaj celu vest na sajtu Capital.ba << i to 46,5 miliona KM planiran je za gasifikaciju opštine i područja Šekovići, Vlasenica, Milići, Igrišta i Han Pijesak. Za gasifikaciju dijela opštine i područja Pale (Jahorina) i Trnovo (Jahorina) biće iskorišteno 15 miliona maraka pomenutog zaduženja. Za proširenje distributivne gasne mreže u opštinama Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža planirano 2,6 miliona KM, dok će 5,8 miliona ovog kredita biti iskorišteno za rekonstrukciju kotlovnice „Toplane-INS“ Istočno Novo Sarajevo. „Osnovni ciljevi rekonstrukcije kotlovnice „Toplane“ su to što je postojeća kotlovnica starosti 45 godina, izamortizovana je i zastarjela tehnologija, a kao energent koristi mazut“, navedeno je u obrazloženju ovog zaduženja. Kako su dodali Vlada RS je zaključkom iz juna ove godine odobrila kreditno zaduženje vezano za kompletan projekat gasifikacije istočnog dijela RS, a kao prioritetna faza je predviđena rekonstrukcija kotlovnice i prelazak na novi energent odnosno gas. „Sarajevo – gas“ planira da se zaduži na 10 godina sa grejs periodom od tri godine koji je uračunat u rok otplate. Podsjećamo, Republika Srpska je krajem prošle godine postala vlasnik „Sarajevo – gasa“ nakon što je za oko devet miliona KM kupila 53,6 odsto akcija ovog preduzeća od aktuelnog ministra privrede i preduzetništva RS Vojina Mitrovića. Nedugo nakon toga na čelo preduzeća dolazi Nedeljko Elek koji je ujedno i predsjednik Nadzornog odbora Olimpijskog centra „Jahorina“. Važno je napomenuti da je Republika Srpska, preko svojih fondova, svaku akciju ovog preduzeća krajem prošle godine platila 0,99 KM, dok je ministar Mitrović godinu dana ranije iste te akcije kupovao po pet puta manjoj cijeni. Takođe, treba napomenuti i da je poslovanje uz pomoć kredita i državnih garancija uobičajeno za Eleka koji je i predsjednik NO OC „Jahorina“, a koji je prethodnih godina uzeo desetine miliona KM. CAPITAL: Bojana Ninković Чланак Elek traži garanciju Srpske za kredit od 70 miliona KM се појављује прво на Capital.ba - Informacija je capital.

Nastavak na Capital.ba...






Povezane vesti

Poslodavci kažnjeni sa tri miliona maraka zbog neizdavanja računa

Izvor: Capital.ba, 26.Jul.2023

Zapečaćeno 11 objekata BANJALUKA – Poreska uprava Republike Srpske kaznila je u prvih šest mjeseci poreske obveznike sa tri miliona maraka zbog neizdavanja fiskalnih računa. Foto: Nezavisne novine U Poreskoj upravi RS za CAPITAL su rekli da su u prvih šest mjeseci ove godine izvršili ukupno...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Capital.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Capital.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.