Eksplodirala potražnja za biciklima u komšiluku

Izvor: B92, 16.Avg.2020, 09:08

Eksplodirala potražnja za biciklima u komšiluku

Sarajevo -- Potražnja za biciklima u Bosni i Hercegovini skočila je u jeku pandemije koronavirusa.

To potvrđuje i podatak da je za sedam meseci ove godine BiH uvezla bicikala u vrijednosti od 7,3 miliona maraka (oko 3,7 miliona evra), što je za 2,4 miliona maraka više u odnosu na isti period lani.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, za sedam meseci prošle godine u BiH je uvezeno bicikala u vrednosti od 4,9 miliona maraka.

"Bicikli su >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zaista jedna od retkih vrsta robe čija je vrednost uvoza znatno porasla", istakli su u UIO, prenosi Biznisinfo.

U UIO navode da je najviše bicikala uvezeno iz Srbije, u vrijednosti od 2,37 miliona maraka, dok je na drugom mestu Kina, iz koje su stigli bicikli u vrednosti od 2,18 miliona KM. Osim toga, na domaće tržište stigli su i dvotočkaši iz Bugarske i Nemačke.

Zamenik direktora Agencije za bezbednost saobraćaja RS Milija Radović kaže za Glas Srpske da je bilo za očekivati da će potražnja za biciklima "eksplodirati", a time i uvoz tog prevoznog sredstva, s obzirom na to da od marta stanovnici moraju da vode računa o fizičkoj distanci i svim ostalim merama preduzetim radi sprečavanja širenja korone.

"U javnom gradskom prevozu građani su prinuđeni da na malom zatvorenom prostoru borave sa više ljudi, od kojih mnogi ne nose zaštitne maske. Za razliku od toga, biciklista je uvek na distanci od ostalih učesnika u saobraćaju, samim tim u dobroj meri siguran od Covid-19, zbog čega je u celoj Evropi, pa tako i kod nas, bum kada je reč o nabavci i korišćenju bicikala", istakao je Radović i dodao da je u Kini pet puta porasla prodaja bicikala, dok je u evropskim zemljama taj broj udvostručen.

Radović kaže da su evidentne manje gužve u saobraćaju u mestima gdje su bicikli zamenili automobile, a i zagađenje životne sredine je svedeno na minimum.

Da je potražnja za biciklima porasla u celom svijetu potvrđuju podaci najvećih proizvođača ovih dvotočkaša. Jedan od najvećih austrijskih proizvođača bicikala, kompanija KTM, umesto 800, u jeku pandemije proizvodi 1.000, a uskoro planiraju da dnevnu proizvodnju povećaju na 1.200 bicikala.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U JEKU PANDEMIJE "EKSPLODIRALA" POTRAŽNJA ZA BICIKLIMA Najbolji način za održavanje distance

Izvor: Blic, 16.Avg.2020

Potražnja za biciklima u Bosni i Hercegovini skočila je u jeku pandemije korona virusa.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.