Eksperti: Ponude SAD-a za gas su šarena laža

Izvor: Politika, 10.Feb.2015, 16:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Eksperti: Ponude SAD-a za gas su šarena laža

BEOGRAD – O navodnoj ponudi SAD Srbiji da zameni Južni tok sa tečnim gasom iz Amerike preko skladišta na Krku ili gasovodom iz Azerbejdžana, eksperti kažu da je ona nerealna, jer bi prva varijanta bila preskupa, a u drugoj, tvrde, ne bi bilo dovoljno gasa.

Povodom pisanja Blica da su predstavnici SAD to kao jeftiniju varijantu ponudili premijeru Srbije Aleksandru Vučiću tokom njegovog nedavnog boravka u Minhenu, Vojsilav Vuletić iz Udruženja za gas kaže da Amerikanci mogu da >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ponude šta god hoće, ali da azerbejdžanski gas do nas ne može da dođe, zato što je on već ceo angažovan na projektu TAP, koji  radi Velika Britanija.

„Prema tome tih 15-16 milijardi kubika, koliko je u suštini moguće da dobiju, već su angažovane i one idu za južnu Italiju, a koji je to drugi azerbejdžanski gas ja ne znam”, ističe on.

Što se tiče terminala za tečni gas, koji bi se pravio na Krku, Vuletić sumnja da je to ekonomski isplativo, a zahtevalo bi i mnogo vremena.

To bi, kaže, porazumevalo da u SAD, treba na nekom polju da se od škriljaca napravi gas, pa da se preradi i pročisti, pa zatim da se gasovodom u stanicama preko SAD-a, dotera do Atlanskog okeana.

„Tu bi trebalo da se naprave postrojenja za prevođenje u tečno stanje, pa da se tankerima prevozi preko Atlantika, kroz Gilbratar, Sredozemno more, Jonsko i Jadransko more, do Krka, što je jedan stravičan put, i to ne može nikako da bude jeftinije”, zaključio je Vuletić.

Iz nadležnih resora nema reagovanja na ovu navodnu ponudu, a stručnjaci se slažu da iza ponude Amerike stoji želja da preuzme kontrolu nad svetskim tržištem gasa.

Urednik sajta „Energoportal” Dragan Nedeljković podseća da je iz tog razloga nastao i čuveni projekt Nabuko, koji je podrazumevao dovoženje iranskog gasa u Evropu, ali su se međuvremenu zakomplikovali odnosi između SAD i Irana, pa je on propao, a Rusi su iskoristili priliku da pokrenu projekte Severnog i Južnog toka.

„Amerikanci su sad navodno otkrili jednostavniji način eksploatacije školjki i peska da bi dobijali gas. To je malo na klimavim nogama, jer nekoliko američkih analitičara tvrdi da je to u stvari prevara i da iza toga nema ni jeftinog gasa ni jeftine nafte u Americi”, navodi Nedeljković.

Oni kao dokaz tome, predočavaju da nijedna velika svetska kompanija za naftu i gas nije učestovala u onome što se sad zove „jeftina proizvodnja gasa u Americi” i mogućnost da se prvo Amerika oslobodi uvoza energije, a zatim da snabdeva i Evropu, dodao je Nedeljković.

Naveo je i da stručne analize kažu, da je ekstrakcija gasa iz peska i školjki, u Americi izuzetno skupa, tako da bi i gas preko skladišta na Krku bio veoma skup.

„Nije baš jasno koliko će koštati taj američki gas, s obzirom na to da neke stručne analize navode da je za istu količinu proizvodnje nafte koju obezbedi jedna bušotina u Saudijskoj Arabiji, u Kaliforniji potrebno 1.600 bušotina”.

Za gasovod iz Azerbejžana, Nedeljković smatra da je dobar projekat, ali da nema dovoljno gasa, Amerikanci su to „malo naduvali” jer im treba konkurencija Rusiji, koju žele da isključe sa ervopskog tržišta gasom.

S druge strane, predočava Nedeljković, „u Srbiji se gas jako malo koristi, što se vidi kad pomenete da bi Južni tok imao kpacitet 63 milijarde kubika, a mi trošimo svega 1,5 do dve milijardi godišnje. Za nas bi Južni tok značio energetsku sigurnost, ali bi imao i veliki strateški zančaj, jer bi promenio odnose velikih sila”.

Tanjug

objavljeno: 10.02.2015.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Eksperti: Nerealno je da gas dobijemo iz SAD

Izvor: Mondo, 10.Feb.2015

Ponuda SAD da Srbiji zameni gas iz ugašenog projekta Južni tok sa TNG-om iz Amerike ili gasovodom iz Azerbejdžana, je nerealna, kažu eksperti...Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock..U prvoj varijanti taj gas, koji bi došao brodovima do Krka u Hrvatskoj a potom bio transportovan do Srbije, bi bio...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.