Ekspanzija u Nemačkoj: Sve više balkonskih elektrana

Izvor: B92, 06.Jan.2024, 09:06

Ekspanzija u Nemačkoj: Sve više "balkonskih elektrana"

Obnovljivi izvori energije u Nemačkoj su u ekspanziji.

Prošle godine je, prema podacima Agencije za mrežne sisteme, kapacitet zelenih izvora porastao za 17 gigavata, na ukupno 170 gigavata.

To je bilo 12 odsto više nego 2022. A porast je bio još i veći nego godinu dana ranije kad je iznosio 7,5 odsto, saopštila je u petak agencija.

Najveći deo prošlogodišnjeg razvoja u toj oblasti odnosi se na solarnu energiju i vetroturbine. Tako je samo kapacitet >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << novih solarnih ćelija sa 14,1 gigavatom gotovo udvostručen u odnosu na 2022.

Prema podacima udruženja za solarnu energiju BSW prošle godine je u Nemačkoj instalirano više solarnih uređaja za proizvodnju struje i grejanje nego ikada ranije. Postavljeno je više od milion fotonaponskih ćelija.

U tome veliki deo čine takozvane balkonske elektrane, dakle mali solarni uređaji. Njih je prošle godine prijavljeno 260.000, što je tri puta više nego 2022.

Vrlo je verovatno da je broj takvih solarnih uređaja još i veći jer nisu svi registrovani.

"Takve investicije podstiču energetsku tranziciju – Nemačka je prošle godine prvi put više od polovine struje proizvela pomoću obnovljivih izvora energije", izjavio je predsednik Agencije za mrežne sisteme Klaus Miler.

I izgradnja kapaciteta za energiju vetra je, prema toj agenciji, sa 2,9 gigavata 2023. bila iznad nivoa godine koja je prethodila, a izdato je i 80 odsto više dozvola za izgradnju novih vetroturbina.

Iako nivo nije velik, sa 0,12 gigavata su udvostručeni i kapaciteti za dobijanje energije iz biomase.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.