Ekonomska klima u Njemačkoj u prosincu na najvišoj razini od početka 2018.

Izvor: SEEbiz.eu, 10.Dec.2019, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ekonomska klima u Njemačkoj u prosincu na najvišoj razini od početka 2018.

BERLIN - Očekivanja za njemačko gospodarstvo osjetno su poboljšana u prosincu, dosegnuvši najvišu razinu od početka 2018. zahvaljujući snažnom izvozu i tržištu rada, pokazalo je u utorak izvješće ekonomskog instituta ZEW.

Indeks očekivanja financijskih stručnjaka za najveće europsko gospodarstvo porastao je u prosincu za 12,8 bodova u odnosu na prošli mjesec, na 10,7 bodova, što je njegova najviša vrijednost od veljače prošle godine.

Ujedno je osjetno >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << nadmašio očekivanja analitičara koji su predviđali da će dosegnuti 3,5 bodova.

Porastao je i indeks koji mjeri ocjenu aktualnog stanja u gospodarstvu, za 4,8 bodova, na minus 19,9 bodova.

Opetovano znatno poboljšanje očekivanja možda će nekoga iznenaditi a počiva na nadi da će njemački izvoz i osobna potrošnja biti bolji nego što se do sada očekivalo, kazao je predsjednik ZEW-a Achim Wambach.

Ta nada izvire iz neočekivano velikog rasta njemačkog trgovinskog viška u listopadu, relativno snažnog gospodarskog rasta u Europskoj uniji u trećem tromjesečju i stabilnog domaćeg tržišta rada, dodao je Wambach.

„Prilično nepovoljni podaci o industrijskoj proizvodnji i novim narudžbama u listopadu pokazuju ipak da je gospodarstvo i dalje prilično krhko", upozorio je čelnik ZEW-a.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.