Ekonomska klima u Hrvatskoj najgora u regiji

Izvor: SEEbiz.eu, 20.Maj.2015, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ekonomska klima u Hrvatskoj najgora u regiji

ZAGREB - Gospodarski indeks Hrvatske 64 boda od mogućih 100, što je lošije nego u Srbiji, Sloveniji i Bosni Hercegovini, pokazuju rezultati istraživanja "Gospodarski barometar Jugoistočne Europe" kojeg su izradili austrijsko kreditno osiguranje Prisma i GfK Austria.

Prema tom istraživanju, provedenom u prosincu prošle godine na uzorku od po 150 malih i srednjih tvrtki te korporacija u te četiri zemlje, gospodarski indeks za Sloveniju iznosi 69 bodova, a za Srbiju i BiH po >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << 79 bodova. Hrvatska ima samo 64 boda.

Među tvrtkama u te četiri zemlje, one iz Srbije su najoptimističnije spram budućnosti, unatoč objektivno lošim podacima za tu zemlju, odnosno 41 posto srpskih tvrtki trenutnu situaciju ocjenjuje vrlo dobrom, dok to u Sloveniji i Hrvatskoj smatra tek svaka peta, a u BiH 31 posto.

Srbi su s 48 posto pozitivnih ocjena prvi i u procjeni idućih 12 mjeseci, sličan postotak je i među hrvatskim tvrtkama koje su pak prve u 'skoku' pozitivnih ocjena sa sadašnjih 19 na blizu 48 posto, dok je to pozitivno u BiH ocijenilo njih 33 posto, a u Sloveniji 24 posto.

Razlike su nešto veće kada su u pitanju želje za investicijama u idućih 12 mjeseci, pa tako u Hrvatskoj i Sloveniji to želi po 20 posto tvrtki, u Srbiji 28 posto, a u BiH 30 posto.

Što se tiče trgovinskih tokova s Austrijom i drugim zemljama EU-a za samo 8 posto ispitanih u Hrvatskoj Austrija je važan trgovinski partner, a najviše ih, 15 posto, isporučuje u Italiju, 14 posto u Sloveniju i 11 posto u Njemačku.

Glavni kupci za Slovence su u Njemačkoj, Austriji i Hrvatskoj, za Srbiju u BiH, Crnoj Gori i Sloveniji, a za BiH u Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gosri.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.