Izvor: B92, 30.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ekonomisti predlažu vladi"

Beograd -- Prvi put u svojoj novijoj istoriji Srbija bi redovno finasiranje trebalo da dobije tek u drugoj polovini godine.

Ministar finansija Mirko Cvetković izjavio je juče da će glavni zadatak Ministarstva finansija biti obezbeđivanje makroekonomske stabilnosti. To bi, prema oceni ministra, trebalo da podigne nivo proizvodnje i životni standard i da pruži podršku procesu evropskih integracija.

Miroslav Cvetković procenjuje da bi novi budžet vlada trebalo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da usvoji do sredine juna, a skupština u drugoj polovini tog meseca.

"Ne mogu sada da govorim o budžetu, ali želim da kažem da nameravamo da napravimo izbalansiran budžet i da ćemo nastojati da idemo s nekom nulom. Ako to i ne budemo uspeli, verovatno će postojati veoma mali deficit", kaže on.

Na okruglom stolu "Ekonomisti predlažu vladi", u organizaciji Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju, potpredsednik vlade Božidar Đelić rekao je da će stepen i brzina razvoja zemlje zavisiti od saradnje s Haškim tribunalom.

Đelić je procenio da će Srbija do kandidature za članstvo u Evropskoj uniji stići u drugoj polovini 2008. "Izazov za mene je da izađemo iz ideološke neodređenosti laviranja između pravaca", kaže on.

"Noć vampira u skupštini koju smo videli to najbolje pokazuje jer smo videli, za tih pet dana, koliko politika ima direktan efekat na investicije poslovnih partnera, mogućnosti razvoja i životni standard", kaže Đelić.

Ministar za ekonomiju i regionalni razvoj Mlađan Dinkić kaže da će prioritet biti ubrzanje reformi, što podrazumeva završetak privatizacije, povećanje zaposlenosti i izvoza, ravnomerniji regionalni razvoj i ostvarivanje većih prihoda od turizma.

"Do kraja juna naše ministarstvo izaći će s konkretnim planom završetka procesa privatizacije društvenih preduzeća", kaže Dinkić.

Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić izjavio je da će sledeće godine bazna inflacija biti na nižem nivou od ovogodišnje. Jelašić je dodao da će sve uraditi da stabilnost cena bude održana, što će biti lakše uz restriktivniji budžet.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.