Izvor: Blic, 25.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ekonomisti: Standard će blago rasti

Ekonomisti: Standard će blago rasti

U prvih 11 meseci prošle godine neto plate u Srbiji, prema zvaničnim statističkim podacima, realno su vredele 10,9 odsto više u odnosu na isti period 2005. godine. Trend blagog rasta zarada i kupovne moći stanovništva, procenjuju ekonomisti, može se očekivati i ove godine.

Saša Đogović, stručni saradnik konsultantske kuće VIP, za 'Blic' navodi da je realna procena da će i u 2007. biti zabeležen blagi pomak nabolje kada >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je o kupovnoj moći građana reč.

- Pozitivnih pomaka će biti, ali će biti postepeni, tako da će se oni u kućnim budžetima građana sa prosečnim primanjima veoma blago osetiti. Ove godine sledi nam rast cena komunalija, gasa i struje, što će sigurno dovesti i do poskupljenja robe široke potrošnje, zbog čega će i realni rast plata bili mali - pojašnjava Đogović, dodajući da je moguće i poskupljenje poljoprivrednih proizvoda, ali to će, kaže, pre svega zavisiti od roda pojedinih poljoprivrednih kultura.

Lanjski rast plata, prema njegovom mišljenju, bio je iznad zabeležene produktivnosti rada.

- To se pre svega odnosi na javni sektor i društvena preduzeća koja dobijaju subvencije od države, a deo tih davanja usmeravaju u plate. U privatnom sektoru, međutim, toga nema i tamo plate ne prevazilaze produktivnost rada - navodi Đogović.

Inače, u poređenju sa zemljama bivše SFRJ, plate u Srbiji bile su za 100 evra veće od makedonskih, za po 50 od crnogorskih i bosanskih, dok su za hrvatskim i slovenačkim zaostajale za 310, odnosno 500 evra.

R. Marković

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.