Izvor: Glas javnosti, 04.Okt.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ekonomija - ukratko...

PRODUŽEN ROK ZA „MOSTOGRADNJU“

BEOGRAD - Rok za dostavljanje obavezujućih ponuda za kupovinu 53,29 odsto akcija „Mostogradnje“ produžen je do ponedeljka 6. oktobra. Ko je od kupaca zainteresovan da podnese ponudu znaće se tek za nekoliko dana, kada to Agencija za privatizaciju zvanično objavi. Imajući u vidu građevinski bum koji je zahvatio prestonicu, ali i nameru vlade da se posveti izgradnji putne infrastrukture u Srbiji, očekivanja su da će biti više zainteresovanih >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << investitora.

Ovo je drugi po redu tender za „Mostogradnju“, nakon što je prvi tender objavljen u novembru 2007. propao, jer nije bilo zainteresovanih kupaca. Iako su otkupile tendersku dokumentaciju, beogradska kompanija „Alpina“ i austrijski „Štrabag“ nisu dostavili obavezujuće ponude. Uslov koji treba da ispuni potencijalni kupac je da se bavi niskogradnjom (mostovi, tuneli, vijadukti, nadvožnjaci) i izgradnjom saobraćajnica - putevi i železničke pruge, najmanje tri poslednje poslovne godine u kontinuitetu i da je ostvario poslovni prihod od najmanje 350 miliona evra.

„Mostogradnja“ je jedna od najuglednijih firmi iz oblasti građevinarstva u Srbiji. Od osnivanja 1945. izgradila je 12 mostova preko Dunava, 16 mostova preko Save, uključujući i one u bivšoj Jugoslaviji i više od 2.000 drugih mostova, ukupne dužine 250 kilometara.

Firma je trenutno angažovana na radovima izgradnje obilaznice oko Beograda, mosta kod Beške, kao i na većim projektima u Novom Sadu.

„FONDIJARIJA“ HOĆE CEO DDOR

BEOGRAD - Italijanska osiguravajuća kuća „Fondijarija SAI“ objavila je juče da namerava da preuzme preostalih 16,68 odsto akcija DDOR iz Novog Sada, prenosi Beta, dodajući da je reč o 352.701 akcija. „Fondijarija“ je u novembru prošle godine kupila 83,3 odsto kapitala DDOR-a, po ceni od 220 miliona evra. Ta italijanska kompanija je jedina dostavila ponudu na tenderu za prodaju paketa akcija DDOR-a. „Fondiarija“ će ponudu za preuzimanje preostalih akcija objaviti odmah posle odobrenja Komisije za hartije od vrednosti. DDOR je u 2007. godini ostvario prihode od 13 milijardi dinara, dok su rashodi bili 12,8 milijardi dinara.

„BOSKA“ PRODATA MIŠKOVIĆU

BANJALUKA - Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Predrag Gluhaković i predstavnik Konzorcijuma „Delta-Zekstra“ Dragan Đurić potpisali su juče u Banjaluci ugovor o prodaji 58 odsto državnog kapitala robne kuće „Boska“ za tri miliona evra. Gluhaković je rekao da su ugovorom zaštićena 254 radnika „Boske“, a konzorcijum je preuzeo i obaveze prema Poreskoj upravi od pet miliona konvertibilnih maraka. Đurić je istakao da će za kompletnu realizaciju ovog projekta biti potrebno više od 40 miliona evra. Predsednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik ocenio je da je ovo najbolje moguće što se moglo uraditi u interesu RS i zaposlenih i dodao da je ulaganje od 40 miliona evra ogroman novac i da Banjaluka i RS mogu samo da se zahvale Konzorcijumu „Delta-Zekstra“.

IZVOZ „SLOBODE“ 45 MILIONA DOLARA

ČAČAK - U čačanskoj „Slobodi“, u okviru koje rade dve fabrike, vojna posluje pozitivno i povećava izvoz, a fabrika za proizvodnju aparata za domaćinstvo je na granici opstanka, rekao je juče generalni direktor te kompanije Radomir LJujić, a prenosi Beta. On je istakao da je fabrika za proizvodnju vojne opreme ugovorila izvoz u iznosu od 45 miliona dolara, što je ocenio kao „najveći godišnji izvoz u istoriji fabrike“.

LJujić je dodao da vojna fabrika izvozi u veliki broj zemalja u Evropi i na drugim kontinentima, a od ove godine prvi put u Kanadu i Ekvador.

„Sloboda“, koja ove godine obeležava 60 godina rada, u ponedeljak će otvoriti novi pogon površine 3.600 kvadrata. Vojna fabrika je kupila i novu opremu, čija je ukupna vrednost 2,5 miliona evra. U fabrici „Sloboda aparati“, prema LJujićevim rečima, koristi se 10 odsto proizvodnih kapaciteta, a radnicima nije isplaćeno 13 mesečnih zarada. „Za tu fabriku je jedino rešenje privatizacija, odnosno pronalazak strateškog partnera“, rekao je LJujić i dodao da očekuje da će se to dogoditi do kraja ove godine, iako su pregovori sa slovenačkom firmom „Kolektor“, kako je rekao, „zastali“. U kompaniji „Sloboda“ trenutno je zaposleno ukupno 1.500 radnika, od kojih 300 radi u fabrici „Sloboda aparati“.

ISPORUKA MINERALNOG ĐUBRIVA ZA SETVU

KRAGUJEVAC - Kragujevačka Direkcija za robne rezerve obezbedila je 450 tona mineralnog đubriva i njegova isporuka za jesenju setvu poljoprivrednicima iz svih sela opštine Kragujevac otpočela je juče, saopštila je pomoćnik kragujevačkog gradonačelnika Snežana Živanović-Katić, a prenosi Tanjug. Prema njenim rečima, „ukupno 397 domaćinstava potpisaće ugovore o kreditiranju iz agrarnog budžeta grada, i to tako što će davati 2,8 kilograma merkantilne pšenice iz roda 2010. godine za kilogram mineralnog đubriva, uz subvencije od 20 odsto“.

„To praktično znači da naši poljoprivrednici u ovom trenutku za kilogram mineralnog đubriva, čija je nabavna cena 54 dinara, plaćaju 42 dinara“, objasnila je ona i navela da bi paritet za davanje pšenice bio povoljniji da gradskoj Direkciji za robne rezerve poljoprivrednici ne duguju oko 45 miliona dinara.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.