Izvor: Glas javnosti, 28.Sep.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ekonomija - ukratko...

„DELTA“ KUPILA „STANDARD“

BANJALUKA - Kompanija „Delta ril estejt“, u vlasništvu srpskog biznismena Miroslava Miškovića, preuzela je većinski udeo u proizvođaču nameštaja „Standard“ Sarajevo, pišu banjalučke Nezavisne novine. U tekstu se navodi da je vrednost ove akvizicije ostala tajna, a da je „Delta ril estejt“ kupila 63,83 odsto deonica „Standarda“ od dosadašnjeg većinskog vlasnika, nemačkog proizvođača nameštaja „Šider mebl holding“. Konkurencijski >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << savet BiH je pre nekoliko dana dopustio koncentraciju na tržištu proizvodnje i prodaje nameštaja od punog drveta u BiH, koja nastaje ovom akvizicijom. „Šider mebl holding“ je sredinom prošle godine bankrotirao zbog, kako je zvanično navedeno, nepravilnosti i lažiranih finansijskih izveštaja o poslovanju osamdesetak podružnica holdinga. Bankrot nije zahvatio profitabilne članice ove velike evropske grupacije, među kojima je i sarajevski „Standard“. „Delta“ je u BiH u konzorcijumu sa „Zekstra grupom“ kupila banjalučku robnu kuću „Boska“.

SB FINANSIRA KORIDOR 10

VAŠINGTON - Potpredsednik Vlade Srbije i ministar ekonomije Mlađan Dinkić izjavio je da će Svetska banka značajno učestvovati u finansiranju izgradnje autoputa na Koridoru 10. „Ukupan iznos sredstava o kojima smo pregovarali je 600 miliona dolara. Očekujemo da nam do kraja ove godine Bord direktora Svetske banke odobri 400 miliona dolara, a da se u narednom periodu obezbede ostala sredstva“, rekao je Dinkić i dodao da je SB zainteresovana da učestvuje u finansiranju deonice od Niša do Dimitrovgrada i da će tehnička misija Svetske banke već sledeće nedelje doputovati u Beograd, kako bi se utanačili tehnički detalji kreditnog aranžmana. Potpredsednik srpske vlade je objasnio da je reč o „najpovoljnijim mogućim uslovima na tržištu, s obzirom na to da će kredit biti odobren na 30 godina, sa periodom počeka od pet godina i kamatnom stopom od oko 3,5 odsto na godišnjem nivou, koja je trenutno najpovoljnija na tržištu“.

INVESTICIJA U „NOVU SLOGU“

TRSTENIK - Poslovodstvo trsteničkog preduzeća „Nova sloga“ najavilo je da će kompanija „Frikom“, koja je novi vlasnik tog preduzeća, u naredne dve godine u poslovanje investirati 10 miliona evra. Generalni direktor „Nove sloge“ Goran Petković rekao je agenciji Beta da je „Frikom“ pravi partner za to preduzeće i ponovio da ukupne investicije za pet godina iznose 11 miliona evra. Ulagaće se, prema njegovim rečima, u novu opremu fabrike vode „Mivela“, koja je takođe u vlasništvu Nove Sloge, i Hladnjaču. Petković je kazao da je takođe hrvatski „Agrokor“, koji je vlasnik „Frikoma“, vlasnik i vode „Jamnica“ te da očekuje da će „Mivela“, koristeći njihova iskustva i kanale distribucije, od desete postati četvrta ili peta voda u Srbiji.

DINAR OSLABIO PREMA EVRU

BEOGRAD - Dinar je oslabio prema evru za 0,29 odsto ili za 22 pare i zvanični srednji kurs Narodne banke Srbije od sutra je 76,6189 dinara za evro. Srednji kurs dinara je dalje i ispod granice od 77 dinara za evro, i to  od 15. avgusta, a samo je u periodu od 6. do 10. avgusta bio i ispod 76 dinara. Guverner Radovan Jelašić je početkom septembra ocenio da će dinar do kraja godine ostati stabilan i da ne treba očekivati veće oscilacije kursa.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.