Izvor: Glas javnosti, 19.Avg.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ekonomija - ukratko...

IMT čeka devet meseci

BEOGRAD - Direktor „Industrije mašina i traktora“ Slobodan Petrović izjavio je Tanjugu da je skoro devet meseci prošlo od podnošenja ponuda za kupovinu ovog preduzeća, a da nadležni još uvek nisu odlučili šta će biti s tim tenderom.

„Agencija je uputila dopis nadležnom ministarstvu u kome izražava svoje mišljenje i ostavila mu da odluči, ali ono još uvek nije ništa odlučilo“, rekao je Petrović.

On je dodao da je Agencija >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << preporučila da se uđe u pregovore sa trećeplasiranim ponuđačem na tenderu, konzorcijumom „Agri investments“, koji čine domaća firma „MPC“ i italijanski „Adrijano Korsi“, a koji je na tenderu ponudio cenu od 76 miliona evra, ali nije ponudio i investicioni program. Prvorangirani je bio biznismen Filip Cepter, koji je odustao kao i drugoplasirani konzorcijum - poljske firme „Pol-mot varfam“ i „Neverfild limitida“ iza kojeg stoji bivši ministar energetike Goran Novaković. Kada je reč o poslovanju „IMT“, direktor je ocenio da „problema u firmi ima svakog dana“.

„Matijević“ hoće “Tekstilpromet“

BEOGRAD - Industrija mesa „Matijević“ iz Novog Sada objavila je da namerava da preuzme 71.457 akcija, odnosno 42,83 odsto kapitala zrenjaninskog „Tekstilprometa“. Novosadska kompanija već poseduje 24,98 odsto akcija, a zajedno sa povezanim licima 57,17 odsto. Po podacima iz prospekta, „Tekstilpromet“ ima dve robne kuće, veće od 3.900 kvadratnih metara, poslovni objekat od 500 kvadrata, kao i četiri prodavnice, od kojih je jedna u Tomaševcu, prenosi Beta.

Državni revizori u jednoj sobi

BEOGRAD - Predsednik Saveta Državne revizorske institucije Radoslav Sretenović rekao je juče da ta institucija još nije dobila odgovarajuće uslove za rad. Formiranje DRI je počelo u septembru prošle godine, kada je izabrano pet članova Saveta i obezbeđene joj privremene prostorije u Skupštini Srbije. DRI, kako je naveo Sretenović, i dalje koristi jednu sobu u Skupštini Srbije, gde nema uslova za rad tako važne institucije. „Očekujemo da nam uskoro budu obezbeđen odgovarajući prostor i da imamo sve potrebne uslove za rad 89 revizora, koliko treba da ih bude zaposleno u DRI“, istakao je on, prenosi Beta.

Mišković kupuje „Zagrepčanku“

ZAGREB - Jedna od firmi najbogatijeg Srbina Miroslava Miškovića preuzela je od zagrebačkog holdinga dokumentaciju za kupovinu idealne polovine 100.000 kvadratnih metara bivše mesne industrije „Zagrepčanka“. Prema pisanju hrvatskih medija, osim Miškovića, bilo je zainteresovano još sedam firmi, prenose agencije. Ponude su otvorene do 29. avgusta, a zainteresovani preduzetnici moraće ponuditi najmanje 25 miliona evra, koliko traži uprava holdinga za idealnu polovinu. Mišković, kako navode mediji, u centru Zagreba traži dovoljno veliko zemljište da sagradi najveći šoping centar u Hrvatskoj, po uzoru na onaj u Sloveniji u koji je uložio 250 miliona evra. Kompanija „Junajted jurop ulaganja“, vlasništvo srpske „Delte“, otkupila je tendersku dokumentaciju i ponude će dostaviti do predviđenog roka, potvrđeno je juče Tanjugu u „Delti“.

Voip u Srbiji ilegalan

BEOGRAD - Ministarka za telekomunikacije Jasna Matić izjavila je da firme koje u Srbiji pružaju telefonske usluga preko Internet protokola (voip) to rade protivzakonito. Ona je rekla da u Srbiji još nije dozvoljeno pružanje te vrste telekomunikacionih usluga, ističući da je planirano da se do kraja godine usvoji pravilnik o voipu i reguliše ta oblast. Na pitanje da li će firme koje sada pružaju telefonske usluge preko Internet protokola snositi posledice za to, Matićeva je kazala da se  „nada da će se uskladiti sa zakonom“, prenosi Beta.

Dobit banaka 262 miliona evra

BEOGRAD - Banke u Srbiji su u prvoj polovini ove godine ostvarile dobit pre oporezivanja od 20,9 milijardi dinara (262,6 miliona evra), što je za 57 odsto više nego u istom periodu 2007. godine, objavila je Narodna banka Srbije. Banke su od kamata, naknada i provizija imale neto zaradu od 43,8 milijardi dinara, što je oko tri odsto više nego u prvih šest meseci prošle godine. U Srbiji su na kraju juna poslovale 34 banke, dve manje nego u istom mesecu prošle godine, kao posledica spajanja banaka. Od tog broja, 26 banaka je poslovalo pozitivno, a osam je zabeležilo gubitke, prenosi Beta. Ovaj sektor je na kraju juna zapošljavao 31.331 radnika, što je za godinu dana 2.056 novih radnih mesta.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.