Izvor: B92, 30.Maj.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ekonomija na dnevnom redu u Beču

Beograd, Priština -- I prištinska i beogradska delegacija pred sutrašnje pregovore o ekonomiji najavljuju da će politička pitanja biti u drugom planu

Šef ekonomskog pregovaračkog tima Srbije, Nenad Popović kaže za B92 da će Beograd na razgovorima u Beču insistirati na pitanjima javne i privatne svojine: "Sa pitanjima svojine neraskidivo je povezano pitanje privatizacije koja se danas na Kosovu sprovodi na način koji nije pravno zasnovan", kaže Popović.

"Želimo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da o toj temi porazgovaramo na jedan čisto ekonomski način. Razgovaraće se o dugovima, a mi bismo želeli da razgovaramo i o uspostavljanju i jačanju privredno-ekonomskih veza. Mislimo da postoji jako široki spektar pitanja, pogotovo u oblasti energetike i politike o kojima možemo da razgovaramo svakodnevno".

"S jedne strane albanska strana poziva na bojkot srpskih roba, što nije u duhu evropskih integracija. Mi želimo da na srpsko tržište dođu predstavnici svih država, svih proizvođača sveta, i mislim da taj poziv apsolutno ne odgovara onome što mi treba sutra da raspravljamo", naglasio je Nenad Popović.

Član pregovaračkog tima iz Beograda Aleksandar Simić izjavio je u Beču da su sutrašnju, šestu rundu predgovora posvećenu ekonomskim pitanjima nametnuli međunarodni posrednici. "Mislim da je trebalo da ovi razgovori počnu dva meseca ranije. UNASEK (Kancelarija izaslanika UN za status Kosova) je razgovore isforsirao u poslednje dve nedelje, a nisu dobro pripremljeni prosto zato što su obe posete Lenea Beogradu pokazale da između nas postoje fundamentalne razlike", rekao je Simić.

Aleksandar Simić, je naveo da su ključna pitanja za tim iz Beograda u sutrašnjim pregovorima svojina i privatizacija. "Srbija i Crna Gora je više puta pokušala takvu privatizaciju da zaustavi. To nije bilo faktički moguće, ali mogu da vam kažem i da su lica koja su sprovodila privatizaciju u ime UNMIK-a bila lica koja nisu dobila imunitete koje inače imaju službenici UN što znači da će, u krajnjem slučaju, ta lica svojom privatnom imovinom odgovarati za kriminalnu privatizaciju koju su vršili", kaže Simić.

Hiseni: Kosovo da učestvuje u sukcesiji imovine

Političari u Prištini su u pripreme za ekonomsku rundu pregovora u Beču uključili više renomiranih stručnjaka poput Mohameda Mustafe, ministra u nekadašnjoj vladi Ante Markovića.

Prištinska delegacija zatražiće u razgovorima u Beču da Kosovo učestvuje u sukcesiji imovine nekadašnje Jugoslavije, najavio je danas šef pregovaračkog tima Skender Hiseni. U izjavi novinarima na prištinskom aerodromu pred odlazak za Beč, Hiseni je ocenio da će razgovori o ekonomskim pitanjima na sutrašnjoj šestoj rundi biti najteži u pregovorima Prištine i Beograda.

Hiseni je precizirao da će kosovska strana, uz zahtev za učestvovanje u sukcesiji, prihvatiti obaveze nastale do jula 1990 godine.

Šef prištinskog pregovaračkog tima je rekao da će kosovska delegacija insistirati na ratnoj odšteti za ogromne gubitke nanete privredi i građanima Kosova i zatražiti nadoknadu sredstava iz penzionih fondova i uloga građana u bankama posle devedesetih godina.

Na tvrdnje Albanaca da bi trebalo napraviti razliku u kosovskom dugu u periodu pre 1989. godine i posle, šef ekonomskog pregovaračkog tima Srbije, Nenad Popović je rekao da ne vidi razliku u tome. "Ono što je ulagano, ulagano je. Postoje konkretni podaci koliko je ulagano u konkretno preduzeće. Mi smo zaista ulozili milijardu i 800 miliona dolara u kosovsko-metohijsku privredu, i to su fakti i aduti jer pokazuju koliko je zaista uloženo, a mi od privatizacije tih preduzeća nemamo nikakve dohotke i tu se javlja jedan veliki problem" rekao je Popović.

Ovako formulisani, prioriteti kosovske strane u pregovorima pokazuju da su oni shvaćeni kao pregovori o razdruživanju i podeli, što i ne čudi, ako se zna polazni stav Prištine. Jedino pitanje iz prištinskog paketa za narednu rundu bečkih pregovora koje je nešto više javno komentarisano od ovdašnjih pregovarača ticalo se međunarodnih kredita.

Nakon sednice pregovaračke delegacije u petak javnosti je rečeno da postoje dve vrste ovih kredita, u kojima se znao ili se nije znao krajnji korisnik i da delegacija stoji na stanovištu da treba razgovarati samo o onim kreditima za koje se zna direktni korisnik. U vezi s tim, predsednik skupštine Kolj Beriša je u ponedeljak bio još konkretniji, navodeći da je Kosovo spremno da otplati deo kredita koji su korišćeni.

Bilo kako bilo, opšti je utisak u Prištini da se kosovska strana od početka bečkih pregovora u februaru najbolje pripremila za ekonomsku rundu. Razlog tome mnogi vide u uvažavanju struke po prvi put od početka bečkih pregovora i povlačenju političara u drugi plan.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.