Ekološki projekti u fokusu održivog razvoja NIS-a

Izvor: B92, 03.Jun.2020, 17:35

Ekološki projekti u fokusu održivog razvoja NIS-a

Beograd -- NIS je nedavno predstavio 10. Izveštaj o održivom razvoju

U okviru izveštaja, kojim su putem interaktivne online verzije na korporativnom sajtu (https://www.nis.eu/izvestaj-o-odrzivom-razvoju) javnosti predstavljena dostignuća kompanije u 2019. godini, zaštita životne sredine navodi se kao jedan od prioriteta domaće naftne kompanije.

U ekološke projekte u svim segmentima biznisa NIS je od 2009. godine uložio više od 13 milijardi dinara, od čega je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 534 miliona dinara investirano samo tokom prošle godine.

Rezultat ovih ulaganja su nabavka modernih tehnologija i značajno unapređenje zaštite životne sredine u svim oblastima poslovanja NIS-a – od istraživanja i proizvodnje nafte i gasa do distribucije naftnih derivata potrošačima i proizvodnje električne energije.

Zahvaljujući tim ulaganjima Rafinerija nafte u Pančevu 2017. godine postala je prvi energetski objekatu Srbiji koji je dobio IPPC dozvolu kojom se potvrđuje da je proizvodni proces u fabriciu potpunosti usklađen sa najvišim domaćim i evropskim standardima kada je reč o zaštiti životne sredine.

Dobijanju ove dozvole prethodili su kompleksni projekti na poboljšanju zaštite životne sredine, u koje je uloženo više desetina miliona evra. NIS sada nastavlja sa daljim ekološkim unapređenjima u pančevačkoj rafineriji.

Tako će mnogobrojne ekološke prednosti doneti i završetak Duboke prerede, ključnog projekta druge faze modernizacije domaće rafinerije, vrednog 300 miliona evra. Završetak ovog projekta će, između ostalog, omogućiti i prestanak proizvodnje mazuta sa visokim sadržajem sumpora, što je ujedno i obaveza Srbije prema Energetskoj zajednici.

Zaštita životne sredine primarna je i u segmentu istraživanja i proizvodnje nafte i gasa u okviru kog posluje pogon za pripremu prirodnog gasa, proizvodnju TNG-a i gazolina i uklanjanje CO2 u Elemiru.

U istom mestu je smešteno i Aminsko postrojenje za prečišćavanje prirodnog gasa u kom se primenjuje HiPACT (High Pressure Acidgas Capture Technology) tehnologija, jedna od najefikasnijih metoda u procesu prerade gasa.

Postrojenje u Elemiru je prvo HiPACT postrojenje u Evropi, a način prerade je takav da u potpunosti sprečava dospevanje ugljen dioksida u atmosferu i, samim tim, doprinosi smanjenju efekta „staklene bašte“.

Pored toga, na NIS-ovim naftnim poljima primenjuje se savremena metoda bušenja primenom principa „suvih lokacija”, koju primenjuju vodeće svetske naftne i servisne kompanije, a koja poštuje najsavremenije ekološke principe kada je reč o zaštiti zemljišta.

Na svim aktivama NIS koristi savremenu opremu koja je potpuno bezbedna, kako po zdravlje ljudi, tako i po životnu sredinu i poštuje sve domaće i evropske ekološke standarde u procesu istraživanja i proizvodnje nafte i gasa.

NIS kontinuirano nastavlja i sa realizacijom programa kogeneracije kojim se gas koji se ranije spaljivao na baklji sada koristi za proizvodnju električne i toplotne energije čime se, pored ekonomskog efekta, smanjuju i emisije CO2 u atmosferu.

Pored kogeneracije, NIS na gasnim poljima Ostrovo i Palić proizvodi komprimovani prirodni gas koji se zbog svojih ekoloških karakteristika naziva i gorivom budućnosti čime se dodatno podstiče odgovornost prema zaštiti životne sredine.

Kao kompanija koja teži implementaciji novih tehnologija i neprestano radi na unapređenju energetske efikasnosti, NIS je opremio i dve svoje stanice za snabdevanje gorivom punjačima za električne automobile.

Radi se o stanicama u brendu GAZPROM na kojima se primenjuju najnaprednije digitalne tehnologije, bezbednosni i ekološki standardi, a koje se nalaze na autoputevima Beograd- Niš i Beograd- Novi Sad.

U NIS- u ističu da će unapređenje zaštite životne sredine i ubuduće predstavljati osnovu svih biznis procesa kompanije, kao i da će kompanija nastojati da još više podigne lestvicu standarda u ovoj oblasti kroz nastavak ulaganja u ekološke projekte u svim oblastima poslovanja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.