Eko-taksa poskupljuje kućne aparate

Izvor: B92, Tanjug, 17.Mar.2010, 09:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Eko-taksa poskupljuje kućne aparate

Beograd -- Cene tehničkih uređaja i kućnih aparata biće povećane u proseku za pet odsto nakon što je u februaru na snagu stupila Uredba o plaćanju ekoloških taksi.

Taj novac biće namenjen za razvoj sakupljačke i reciklažne industrije, a uvođenje takse predviđeno je za televizore, kompjutere, mobilne telefone, frižidere, zamrzivače i druge kućne aparate.

Državni sekretar Ministarstva životne sredine Bojan Đurić je objasnio da će tu taksu plaćati >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << proizvođači, odnosno uvoznici proizvoda, koji će nakon upotrebe postati posebna vrsta otpada.

Tako će, na primer, kako je ranije navelo Ministarstvo životne sredine, cena televizora čija težina iznosi oko 21 kilogram, sa 64.999 dinara biti povećana na 66.289 dinara, mašine za pranje veša težine 67 kilograma sa 30.999 na 33.009, a monitora težine tri kilograma, čija je prethodna cena bila 8.999 nakon uvođenja takse iznosiće 9. 269 dinara.

"Taksa se odnosi na obavezu preduzeća koja ostvaruju profit plasmanom proizvoda i trebalo bi da bude plaćana iz dela profita poštujući načelo koje ima snagu zakona, a to je 'zagađivač plaća' kroz tzv. 'produženu odgovornost'", rekao je Đurić i dodao da će taksa najverovatnije biti preneta i na konačnu cenu proizvoda, odnosno da će je plaćati i krajnji kupci.

On je objasnio da su uvedene takse najniže u Evropi i regionu i u proseku se kreću od 0,5 do pet odsto maloprodajne cene proizvoda.

Ministarstvo je apelovalo na proizvođače i trgovce elektronskih i električnih uređaja da na pravilan način obaveštavaju javnost o poskupljenju tih artikala usled uvođenja ekološke takse i da ne koriste uvođenje taksi za povećanje marži za svoje proizvode.

Iako je prema pisanjima medija najavljeno da će ekološke takse na električne i elektronske uređaje prouzrokovati poskupljenja više od 20 odsto, u Ministarstvu navode se da prosečna visina takse neće prelaziti pet odsto cene proizvoda.

Kompletna sredstva prikupljena na ovaj način biće namenski trošena za razvoj sakupljačke i reciklažne industrije, a cilj je smanjenje zagađenja, očuvanje prirodnih resursa Srbije kroz reciklažu otpada, stvaranje nove privredne grane i otvaranje hiljada novih radnih mesta.

Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja spremno je da razgovara sa Unijom poslodavaca Srbije i predstavnicima proizvođača i trgovaca električnih i elektronskih uređaja o načinu sprovođenja Uredbe kojom se uvode ekološke takse.

Kada je reč o poskupljenju kućnih uređaja, u nekim prodavnicama tehničke opreme u Beogradu "Home centar" i "Tehnomaniji" Tanjugu je rečeno da se još uvek ne zna koliko će biti povećane cene pojedinih proizvoda jer se čekaju odluke dobavljača.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.