Egzodus iz bolnice: Za dve godine otišlo 24, plata 1.600 EUR

Izvor: B92, 16.Avg.2018, 13:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Egzodus iz bolnice: Za dve godine otišlo 24, plata 1.600 EUR

Požarevac -- Broj medicinskih sestara i tehničara koji odlaze iz Opšte bolnice u Požarevcu da bi radili u inostranstvu poslednjih godina je u porastu.

Za poslednje dve godine iz te ustanove je otišlo 24 radnika, navodi portal Radio Boom 93 (www.boom93.com).

Najčešći razlozi za napuštanje posla su mala primanja, bolja budućnost kako za njih tako i za porodicu, kao i nedovoljno priznat rad medicinskog osoblja.

Najviše je otišlo medicinskih tehničara >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << s internog odeljenja, njih sedam, zatim sa prijemnog i ginekologije po troje i po jedan sa ostalih odeljenja. Pored tehničara na rad u inostranstvo otišla su i tri lekara, dva sa odeljenja anestezije i jedan sa patologije.

Kako bi nadoknadili osoblje, rukovodstvo Opšte bolnice raspisalo je konkurs za prijem u radni odnos dva doktora medicine, jednog višeg strukovnog radiološkog tehničara i dve medicinske sestre.

Radio Boom 93 navodi da će odlazak medicinskih sestara i tehničara otežati posao lekarima koji bez tog osoblja "praktično ne mogu da rade". Međutim, medicinske sestre se najviše žale na težinu i obim posla, ali i na visinu zarade koja nije srazmerna poslu koji obavljaju.

Najčešća destinacija medinskog osoblja iz Požarevca je Nemačka, jer je procedura za emigraciju lakša u odnosu na druge zemlje.

"Dovoljno je naučiti jezik i pronaći poslodavca kome treba radnik. Za druge zemlje poput Austrije potrebno je završiti i neku vrstu škole u trajanju od dve godine", navodi Radio Boom 93 i dodaje da je početna plata za medicinsko osoblje oko 1.600 evra u klinikama, a u staračkim domovima oko 1.400, "s tim da je to plata prvih šest meseci i da nakon toga raste".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.