EVROPSKA INVESTICIONA BANKA ULAŽE 500.000 EVRA U NIŠ: Glavni cilj jeste održivi javni prevoz unutar grada

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Feb.2022, 17:25

EVROPSKA INVESTICIONA BANKA ULAŽE 500.000 EVRA U NIŠ: Glavni cilj jeste održivi javni prevoz unutar grada

Odlična vest za sve Nišlije.

Izradu plana održivog javnog prevoza čijom bi realizacijom saobraćaj u Nišu bio efikasniji, čistiji, komforniji i bezbedniji, finansiraće Evropska investiciona banka (EIB) sa pola miliona evra, saopštili su iz centrale te banke. Koji je rok za završetak plana nije precizirano.

Sporazum sa bankom potpisao je Grad Niš, a kako je saopšteno na sajtu EIB-a, taj plan će biti okvir za velike investicije u saobraćajnu mrežu Niša, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << koje će pomoći da se obezbedi zelenija mobilnost promovisanjem javnog prevoza i uvođenjem šireg spektra transportnih opcija.

Uzimajući u obzir postojeće navike korisnika, tendencije i strateške ciljeve opštine, plan će pomoći da se investicije optimizuju kako bi se uveo efikasniji, čistiji, komforniji i bezbedniji sistem prevoza. Očekivani benefiti tehničke pomoći su i uklanjanje teretnog saobraćaja sa postojećeg međugradskog železničkog koridora koji prolazi kroz grad - navodi se u saopštenju EIB-a.

Liljana Pavlova, potpredsednica EIB-a odgovorna za aktivnosti Banke na Zapadnom Balkanu, izjavila je da je jedan od prioriteta EIB-a, kao klimatske banke Evropske unije, da promoviše čistiji i održiviji transport kroz modernizaciju železničkog, rečnog i gradskog saobraćaja širom Zapadnog Balkana.

Ova tehnička pomoć će omogućiti razvoj projekata koji će doneti višestruke koristi ljudima koji žive ili se putuju u Niš, kao i ekonomske koristi koje proizlaze iz bolje povezanosti unutar grada, kao i sa okolnim opštinama. Istovremeno, to će pomoći Nišu da reši neke od izazova koje donosi urbani razvoj i klimatske promene i na taj način poboljša životnu sredinu i uslove života - rekla je ona.

Frekvencija saobraća se takođe povećala, tako da će nam plan održivog gradskog prevoza omogućiti da uskladimo saobraćajnu mrežu sa novim investicionim ciklusom i strateškim usmerenjima grada Niša. Naša posvećenost smanjenju štetnih gasova i zaštiti vode, zemlje i vazduha ima veliki značaj u našim strateškim razvojnim planovima. Sa velikim zadovoljstvom i entuzijazmom počinjemo našu saradnju sa Evropskom investicionom bankom u okviru potpisanog ugovora. Ovakva vrsta podrške i rezultati koje ćemo postići zajedno biće nam veoma dragoceni u narednom periodu - rekla je Sotirovski.

Evropska investiciona banka finansiraće izradu plana sa 500.000 evra.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.