EVO spasa za sve koji se žale na nerealne račune u domaćinstvu: Moguća je KOLEKTIVNA TUŽBA i za te slučajeve!

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Jul.2018, 16:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EVO spasa za sve koji se žale na nerealne račune u domaćinstvu: Moguća je KOLEKTIVNA TUŽBA i za te slučajeve!

Predstavljene izmene Zakona o parničnom postupku

Iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija najavljuju da će uskoro biti omogućene kolektivne tužbe u svim slučajevima kada je ugrožen kolektivni interes potrošača.

Pročitajte i:

To će biti omogućeno izmenama Zakona o parničnom postupku, najavio je ministar trgovine Rasim Ljajić.

Ljajić je rekao da je to rešenje i ranije bilo predviđeno, ali da je ta odredba zakona bila >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << osporena na sudu, dok će sada biti omogućena kolektivna sudska tužba u svim slučajevima gde je ugoržen kolektivni interes.

On je rekao da će to puno značiti u slučajevima kada pojedinici zbog visokih sudskih troškova nemaju interes da pokreću tužbe, a zajednička šteta je ogromna.

- Na primer, kada zbog naponske mreže stradaju električni uređaji u domaćinstvu možete kolektivno da tražite nadoknadu, zatim u slučaju putovanja i turističkih agencija, računa koji nisu realni, hrane ako su ljudi imali zdravstvene probleme. Postoji čitav niz slučajeva gde je ugrožen kolektivni interes – ističe resorni ministar.

Ljajić je objasnio da na tom rešenju radi, pre svega, Ministarstvo pravde i da će to biti veliki iskorak za potrosasče da ostvare svoja prava.

Kada je reč o telekomunikacionim uslugama, Ljajić je rekao da je postojala jedna nepravična praksa da, na primer, ako je potpisan ugovor sa nekim operaterom koji traje dve godine i nezadovoljni ste posle pola godine, niste mogli da ga raskinete ako ne platite sve rate u trajanju od dve godine.

To je sada ukinuto rešenjem Ministarstva trgovine na osnovu Zakona o zaštiti potrošača, tako da će se u takvim slučajevima plaćati samo razlika između popusta i realne cene.

- Definitivno zakonsko rešenje biće doneto i Zakonom o elektronskim komunikacijama na jesen, kada očekujem da bude usvojen u skupštini - rekao je Ljajić dodajući da je predlog zakona već usvojen na Vladi.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.