EU ukida standarde za izgled voća i povrća

Izvor: Blic, 06.Nov.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU ukida standarde za izgled voća i povrća

Krivi krastavci i nedovoljno velike dinje mogli bi se opet naći na policama supermarketa u EU, budući da se za sledeću nedelju planira ukidanje standarda koji se odnose na minimalnu veličinu i oblik većine voća i povrća.

Ovi standardi bili su meta brojnih šala koje su izvrgavale ruglu preteranu regulisanost tržišta Unije.

"U ovim danima visokih cena hrane nema smisla bacati je samo zato što ne izgleda kako treba" objasnio je Majkl Man, portparol za poljoprivredu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Komisije EU.

Jedno od objašnjenja je i da nema potrebe za nekim opštim standardima na ovom sektoru budući da velike trgovine i tako primenjuju svoje standarde.Najavljeno ukidanje standarda izgleda i veličine voća i povrća ne nailazi na oduševljen prijem kod nekih od najvećih proizvođača Unije na ovom sektoru, kao što su Francuska, Italija i Španija.

Planira se ukidanje pomenutih propisa za ukupno 26 vrsta voća i povrća, među kojima su kajsije, trešnje, višnje, beli luk, praziluk, grašak, spanać, lubenice.

Standardi za deset vrsta voća i povrća i dalje će biti na snazi. Reč je o jabukama, citrusnom voću, breskvama, kruškama i paradajzu. Ovih deset vrsta u ukupnom prometu voća i povrća među zemljama EU imaju udeo od čak tri četvrtine.

"Čak i kod ovih deset vrsta, prodaja će biti dozvoljena i ako standardi ne budu zadovoljeni", napominje Majkl Man.

Marian Fišer Bel, komesar za poljoprivredu EU zalaže se da se učini nešto kako bi se sprečilo bacanje nestadardnog voća i povrća - oštećenih ili čudno izraslih šargarepa, prljavog praziluka, nedozrelih jabuka i slično.

Cilj je da se što veći deo takvih plodova iskoristi u prehrambenoj industriji za proizvodnju džemova, slatka i drugih produkata, umesto što se uništava.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Savijeni krastavci i dinje ispod prosječne veličine ponovo na tržištu EU

Izvor: Capital.ba, 05.Nov.2008, 19:37

BRISEL, Savijeni krastavci i dinje ispod prosječne veličine mogli bi uskoro ponovo da se nađu na rafovima supermarketa u EU pošto je Evropska komisija spremna da naredne sedmice ukine standarde o minimalnoj veličini i oblicima voća i povrća. Tržišni standardi koje postavljaju birokrate Evropske...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.