Izvor: B92, 13.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU pozdravila pregovore o CEFTI

Brisel -- Ministri EU pozdravili dosadašnji napredak u pregovorima o jedinstvenoj zoni slobodne trgovine u Jugoistočnoj Evropi (CEFTA).

Oni su poručili da će to biti suštinski ekonomski i politički korak za region, izrazivši nadu da će taj sporazum biti potpisan do kraja godine i naglasili da su otvorena vrata za parafiranje sporazuma o CEFTA i za Srbiju i Bosnu i Hercegovinu.

"Vrata su otvorena i da u decembru paraf stave te dve zemlje, koje još nisu bile u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stanju da parafiraju sporazum zajedno s ostalih osam zemalja", navodi se u saopštenju ministarskog zasedanja EU.

Delegacija Srbije je prošle nedelje u Briselu stavila do znanja da ne može da parafira usaglašeni sporazum o CEFTA zato što traži da se liberalizacija tržišta za duvanske proizvode ujednači i zajamči za sve zemlje potpisnice sporazuma.

BiH je saopštila da će sporazum parafirati samo ako se zadrže više carine za uvoz mleka i mesa na bosanskohercegovačkom tržištu do 2009. godine.

Novi prošireni i dopunjeni sporazum CEFTA, pod okriljem EU i Pakta stabilnosti jugoistočne Evrope, biće, kako je naglašeno, "bitan korak u političkom i ekonomskom smislu".

Šefovi evropskih diplomatija su ponovo ukazali na ključnu važnost regionalne saradnje u sklopu Procesa stabilizacije i pridruživanja, kao i aprilske deklaracije premijera zemalja jugoistočne Evrope.

"Savet ministara EU izražava nadu da će sve strane raditi na tome da se obezbedi da će novi sporazum CEFTA, koji treba da bude potpisan do kraja godine, zaista biti sveobuhvatan", odnosno da će u njega biti uključene sve zemlje regiona, piše u saopštenju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.