EU obećala pomoć Srbiji za Železaru

Izvor: Studio B, 18.Feb.2015, 10:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU obećala pomoć Srbiji za Železaru

Evropski komesar za proširenje Johanes Han nedavno je nagovestio mogućnost da u slučaju da američki "Esmark" ne kupi Železaru Smederevo EU pomogne da naredni pokušaj prodaje bude uspešniji, prenosi današnji "Blic".

Za sada nisu poznati detalji tog dogovara, ali će, prema tvrdnjama izvora "Blica", sve pojedinosti biti poznate do 31. marta, budući da do tada mora biti nađeno konačno rešenje.

Pozivajući se na nezvanične izvore, "Blic" navodi da je Han tu mogućnost >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << nagovestio prilikom posete premijera Srbije Aleksandra Vučića Briselu.

Vlada Srbije odlučila je da ne zaključi ugovor s američkom kompanijom "Esmark" o preuzimanju Železare, a već od ponedeljka raspisaće javni poziv za menadžerski tim koji će upravljati smederevskom fabrikom.

Od ugovora s "Esmarkom" odustalo se, kako je novinarima saopštio premijer Aleksandar Vučić, jer nisu dobijene garancije da će američka kompanija ostati u poslu i nakon što utroši sve sirovine.

SERTIĆ: UZ DOBAR MENADŽMENT DUG VEK ŽELEZARE

Uz dobru volju i dobar menadžment može se obezbediti dug vek za Železaru "Smederevo", rekao je ministar privrede Željko Sertić.

Sertić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, sinoć rekao i da se u pregovorima o prodaji Železare u Smederevu rukovodilo državnim interesima i da radnici imaju svoj posao.

"Nisu nas u tome svi pratili pa smo imali optužbe da je premijer Aleksandar Vučić uzeo novac za Železaru, što je današnjim ishodom demantovano", naveo je Sertić.

Sertić je rekao i da će u narednih dan ili dva biti pripremljeni sve elementi ugovora za plan B, koji podrazumeva profesionalni menadžmet za Železaru i naglasio da postoji velika razlika u ugovorima za vlasništvo i menadžnment.

"Ubeđeni smo da sa dobrim menadžmentom i sa dobrom voljom možemo da obezbedimo dug vek za Železaru", istakao je ministar i naglasio da su pregovori sa "Esmarkom", čiji uslovi za prodaju Železare nisu prihvaćeni, bili veoma teški.

Sertić je dodao da su sve vreme pregovori kordinisani sa MMF-om i EU, kao i da je Vlada u svakodnevnom kontaktu sa tim institucijama.

"Njima je prihvatljiv plan B" istakao je Sertić dodajući da će se tim planom obezbediti dug život Železare, kao i da je jedina obaveza da više nema subvencija.

SINDIKATI ZADOVOLJNI REŠENJEM KOJE JE DRŽAVA DONELA

Asocijacija samostalnih i nezavisnih sindikata zadovoljna je rešenjem koje je država donela u vezi sa ponudom "Esmarka" za privatizaciju Železare, izjavio je predstavnik tog sindikata u Železari Saša Čolić.

Čolić je za RTS kazao da su sirovine te fabrike dovoljne za nesmetan rad u ovoj godini i da očekuje porast proizvodnje posle raspisivanja javnog poziva za novi menadžment.

Od novog menadžmenta, kako je dodao, očekuje da postigne maksimalne rezultate i da će to rezultirati privatizacijom "Železare" koja je neminovna.

IZVRŠNI DIREKTOR ŽELEZARE PODRŽAO NEPOTPISIVANJE UGOVORA SA "ESMARKOM"

Izvršni direktor Železare i predsednik Komisije za privatizaciju srpske čeličane Bojan Bojković izjavio je da apsolutno podržava nepotpisivanje predloga ugovora sa kompanijom "Esmark", jer, prema njegovim rečima, ima boljih mogućnosti za tu fabriku.

Bojković je, gostujući u Jutarnjem programu TV Pink, rekao da postoji dobra osnova da ta fabrika radi profitabilno i da bude internacionalna kompanija, ocenivši da je Železari potreban "novac za sirovine, ali i obrtni kapital".

Izvršni direktor Železare je istakao da fabrika ima 5.000 zaposlenih i potencijal da obrće 1,2 - 1,3 milijarde dolara.

On je precizirao da je Železara Smederevo do sada proizvodila oko 50.000 do 55.000 tona gotovih proizvoda, a da ima kapacitet da pravi 180.000 tona gotovih proizvoda na mesečnom nivou.

Bojković smatra da bi deo stranog menadžmenta mogao da donese ono što nedostaje Železari Smederevo, a to su tri stvari - nabavka sirovina, prodaja i u okviru finansija odnosi sa bankama.

Izvršni direktor Železare je istakao da je država Srbija pokazala da ima dovoljno stručne ljude da pregovara sa ozbiljnom kompanijom o komplikovanom i specifičnom ugovoru.

Na pitanje novinara da li je "kamen spoticanja" bio oko otpuštanja ljudi, Bojković je odgovorio "nikakve čvrste garancije nismo mogli da dobijemo".

Predstavnik sindikata Železare Smederevo Siniša Prelić je u istoj emisiji rekao da je vlada pokazala transparentnost, gde su i radnici bili uključeni, pokazala odgovornost ne samo prema Železari i njenim radnicima, nego i prema kompletnom gradu i Srbiji.

Prelić je rekao da je vest o nepotpisivanju ugovora kod radnika dočekana sa olakšanjem, jer su oni svesni da će ostati svi na svojim radnim mestima i da oni očekuju da se nađe neko trajnije rešenje.

Prelić je dodao da očekuje povećanje proizvodnje i da se u sindikatu nadaju boljem standardu i boljoj plati.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.