EU: Skupa nafta diže inflaciju

Izvor: B92, 30.Maj.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU: Skupa nafta diže inflaciju

Brisel -- Rekordno visoke cene nafte glavni su razlog zbog koga je inflacija u zoni evra tokom maja uvećana na 3,6 odsto saopštila je statistička agencija Evropske unije, Evrostat.

Potrošačke cene rastu zbog poskupljenja nafte i hrane

Podaci Evrostata pokazuju da je majska inflacija u 15 članica Unije koje koriste zajedničku valutu bila 0,3 odsto veća nego aprilska.

Nagli skok inflacije u zoni evra predstavlja jasan signal rukovodstvu Evropske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << centralne banke (ECB) da ne snižava postojeću četvoroprocentnu bančinu baznu kamatu, prenela je agencija DPA, podsećajući da bi Savet guvernera ECB naredne sedmice trebalo da se izjasni o tekućoj baničnoj kamatnoj politici.

Bazna kamata ECB je već 12 meseci ista, a sada je dvostruko veća u odnosu na američku, ali je istovremeno 0,75 procenata niža u poređenju s osnovnom interesnom stopom Banke Engleske.

ECB je ranije za zonu evra utvrdila inflatorni "plafon" od maksimalnih dva odsto, ali je realna stopa inflacije u regionu sada osetno veća od ciljne, jer su potrošačke cene, pod pritiskom drastičnog poskupljenja nafte i hrane, rasle mnogo brže negi ikad ranije u toku ove decenije.

Evropska komisija opominje danas da se zemlje koje koriste evro suočavaju sa "neobično neizvesnim" ekonomskim izgledima za ovu

godinu obeleženu svetskom finansijskom krizom, mogućom recesijom u SAD i sve većim energetskim troškovima.

Izvršno telo EU kaže da će evroekonomije možda ostvarti ove godine rast od samo 1,7 osto, daleko ispod prošlogodišnjih zavidnih 2,6 procenata.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.