ERDOGAN SVEČANO SAOPŠTIO: Otkrivena nova nalazišta gasa u Crnom moru

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Okt.2020, 18:03

ERDOGAN SVEČANO SAOPŠTIO: Otkrivena nova nalazišta gasa u Crnom moru

Tokom novih istraživanja otkriveno je još 85 milijardi kubnih metara gasa

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan saopštio je da su u Crnom moru otkrivene nove rezerve prirodnog gasa od oko 85 milijardi kubnih metara, dok je ukupna zapremina nalazišta 405 milijardi kubnih metara.

- Nakon otkrivanja prvog nalazišta gasa, naš brod je nastavio sa radom. . Ukupna zapremina je 405 milijardi kubnih metara - rekao je Erdogan tokom posete brodu za bušenje "Fatih". Snimak >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << sa događaja je objavljen na Tviteru.

​Turski lider je dodao da je cilj da gas iz tog nalazišta počne da se eksploatiše 2023. godine.

Fatih Sondaj Gemimizden Milletimize #MilliEnerjideYeniMüjde https://t.co/748SzSHwlT

— Recep Tayyip Erdoğan (@RTErdogan) October 17, 2020

Erdogan je u avgustu saopštio da je turski brod "Fatih" otkrio u Crnom moru nalazište gasa zapremine od oko 320 milijardi kubnih metara.

Početkom oktobra je saopšteno da je turski brod za bušenje nafte i gasa prvi put, posle nekoliko meseci, napustio svoj položaj jugozapadno od Kipra, podstičući nadu da se ublažava eskalacija napetosti zbog spora o energetskim resursima u istočnom Sredozemlju. Turska i Grčka spore se oko teritorijalnih voda bogatih energentima, a napetosti su narasle kada je Ankara poslala istraživački brod u sporni deo Sredozemlja, uz pratnju ratnih brodova.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.