Izvor: Blic, 01.Jun.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EPS sprema spisak viška radnika

EPS sprema spisak viška radnika

BEOGRAD (Beta) - Direktor Elektroprivrede Srbije Ljubomir Gerić izjavio je juče da su u tom preduzeću u toku analize oko restrukturiranja i da još ne postoje spiskovi viška radnika. - Započela je racionalizacija poslovanja, a kompanija se priprema i za restrukturiranje, koje može da počne tek nakon usvajanja novog zakona o energiji - rekao je Gerić na konferenciji za novinare. U saradnji sa Vladom Srbije, kako je naveo, biće pronađeno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << rešenje za višak radnika i predložen odgovarajući socijalni program.

Iz EPS-a će biti izdvojene firme koje se ne bave proizvodnjom, prenosom ili distribucijom struje i rudnici sa podzemnom eksploatacijom. Predviđeno je smanjenje broja zaposlenih i u osnovnim delatnostima EPS-a i izdvajanje dela zaposlenih sa Kosova i Metohije, kazao je on.

U EPS-u je ukupno zaposleno nešto više od 61.000 radnika. U firmama koje su u EPS-u, ali se ne bave osnovnom delatnošću kompanije, ima oko 7.000 radnika, u podzemnim rudnicima 5.500, a u EPS-u je i 7.000 radnika koji su radili ili i dalje rade u preduzećima EPS-a na Kosovu.

Četiri verzije računa za struju

- Zahtev EPS iz aprila da struja poskupi za 50 odsto još je na razmatranju u Vladi Srbije i nemamo nikakve indicije kad će i u kojoj varijanti biti odobren - rekao je FoNetu Miroslav Marković iz Centra za odnose sa javnošću EPS. On kaže da se u EPS-u nadaju da bi poskupljenje moglo da usledi od 1. jula, ali za to nemaju potvrdu Vlade, jer na sve zahteve odgovara da mora da vodi računa o kupovnoj moći građana. Marković iznosi četiri mogućnosti novog načina obračuna potrošene struje, a sve se odnose na evidenciju angažovane snage. To su: da svi plaćaju istu angažovanu snagu, da se ona utopi u cenu struje, da se plaća prema visini potrošnje i da ostane po starom (veća zimi nego leti).

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.