Izvor: B92, 14.Avg.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"EPS sklapao štetne ugovore sa EFT i 'Interfejsom'"

Beograd -- Elektroprivreda Srbije sklopila je više štetnih ugovora sa londonskom kompanijom EFT i "Interfejs" tokom 2001. i 2002. godine, saopštilo je Ministarstvo energetike Srbije, koje je izveštaj o poslovanju ovog javnog predeuzeća uputilo nadležnim državnim organima. Reč je o ugovorima o uslužnoj preradi mazuta i o interventnom uvozu električne energije, koji su sklopljeni direktnom pogodbom bez tenderske procedure. Prema navodima Minstarstva, EPS je pomenutim kompanijama prodao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mazut po skoro 40 odsto nižoj ceni od one koja je naplaćivana našim toplanama i koja je važila na evropskom tržištu. Ugovori su bili štetni po EPS jer je počeo i interventni uvoz struje od EFT-a po vrlo visokim cenama, samo 20 dana nakon besplatnog ustupanja elektrane kompaniji "Interfejs". Isto tako, jedan agregat u elektrani bio je zaustavljen tokom februara 2002. godine dok je nepotrebno nastavljen interventni uvozi veoma skupe energije od EFT-a, navodi se u izveštaju ministarstva o poslovanju EPS-a sa te dve kompanije.

Generalni direktor EPS-a Ljubomir Gerić, potvrdio je da je EPS Ministarstvu u martu ove godine dostavio kompletnu dokumentaciju koja se odnosi na sporni period, ali da nije upoznat sa rezultatima istrage, s obzirom da se nalazi na godišnjem odmoru. U kratkom komentaru za Radio B92, Gerić je rekao: "Uopšte ne znam o kakvim se ugovorima radi. Štetnim ugovorima? Jer vam ja ličim na nekoga ko zaključuje štetne ugovore po EPS. Znate kako je, počinje restruktuiranje Elektroprivrede Srbije. Ja se bojim da su mnogi oko toga uplašeni i da se 'diže frka'. A 'lisice grožđe jedu'. Ne znam da li sam bio jasan", rekao je Gerić.

Iz Ministarstva energetike Srbije za sutra je najavljeno iznošenje više detalja o štetnim ugovorima koje je sklopio EPS.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.