Izvor: B92, 08.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"EPS ostaje u vlasništvu države"

Beograd -- Ne planira se nikakva privatizacija EPS, kao ni da u preduzeće uđe drugi kapital osim državnog, rekao je Aleksandar Popović.

Ministar rudarstva i energetike u Vladi Srbije je kazao da će tako "u ovom momentu EPS ostati u stoprocentnom državnom vlasništvu, što ne znači da će tako biti večno". "Neophodno je, međutim, da se EPS reformiše. Jer, bez obzira na sve dosadašnje pozitivne pomake kojih ima, najveći broj ekonomskih pokazatelja ove kompanije je i dalje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << lošiji od sličnih u okruženju", rekao je Popović.

"Uz reformu, to jest pojeftinjenje funkcionisanja EPS, izmenu politike prema velikim potrošačima i korekciju cene struje, možemo da ostvarimo ono što je dugoročni plan – da pokušamo da napravimo ozbiljnog regionalnog igrača koji bi bio u državnom vlasništvu", rkao je ministar.

Popović je najavio za jesen usvajanje zakona, a potom i raspisivanje tendera za izbor strateškog partnera za dokapitalizaciju NIS, javni poziv za izbor strateškog partnera za završetak Kolubare B i trećeg bloka Termoelektrane "Nikola Tesla B".

On smatra da je u narednim godinama neophodno korigovati cenu struje tako da se dođe do oko 5,5 evrocenti po kilovat-satu: "EPS bi sa tom cenom mogao ne samo da funkcioniše nesmetano već i da izdvaja znatan novac za investicije."

"Međutim, potrebno je imati u vidu i socijalni aspekt čitavog problema. Zato sam ja lično radije za više malih i odloženih poskupljenja nego za jedno od 10 ili 15 procenata. Ali, ponavljam, ovo je moj lični stav, relevantan je stav Agencije za energetiku", rekao je Popović.

"MMF neće određivati cene, barem ne dok sam ja ministar", rekao je Popović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.