EPS gradi 10 HE uprkos protestima

Izvor: B92, 04.Jul.2010, 03:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EPS gradi 10 HE uprkos protestima

Beograd -- Elektroprivreda Srbije i italijanska kompanija Seči potpisale su ugovor o osnivanju zajedničkog preduzeća Ibarske hidroelektrane vredan 285 miliona evra.

To preduzeće će izgraditi 10 hidroelektrana na Ibru ukupne snage 103 megavata i godišnje proizvodnje 420 miliona kilovat sati.

Ugovor su potpisali direktor EPS-a Dragomir Marković i predsednik grupe Makaferi (Mačaferri), čija je članica kompanija Seči, Gaetano Makaferi. Očekuje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se da će kamen temeljac za prvu HE biti postavljen naredne godine.

Marković je kazao da očekuje veoma pozitivne komercijalne efekte od ovog ugovora i dodao da je ovo prvi ugovor koji je EPS potpisao kao tržišno orjentisana i profitabilna kompanija.

Prema ranijim najavama, nakon što se isplati investicija u projekat, trebalo bi da se zajednički donese odluka o daljem plasmanu električne energije. Italijanska kompanija imaće 51 odsto udela u zajedničkoj kompaniji, a EPS preostalih 49 odsto, dok će kompanija Seči obezbediti sav novac za ulaganje.

Direktor EPS-a je kazao i da su očekivali proteste organizacija koje se bave zaštitom životne sredine, jer se svi veliki energetski projekti suočavaju sa pritiscima u ovoj fazi realizacije. On je dodao da se radi Studija uticaja na zaštitu životne sredine koja će, kako je kazao, pokazati da neće biti negativnih efekata.

Stanovništvo koje živi duž reke Ibar je negodovalo zbog narušavanja prirodnih resursa reke. Pojedini stručnjaci su kritikovali projekat ističući da nije dobro obnovljive izvore davati na korišćenje drugim zemljama, iako to dozvoljavaju najnovije energetske direktive Evropske unije.

Ministar rudarstva i energetije Petar Škundrić rekao je da je ovaj ugovor 20 odsto dogovorenih investicija iz oblasti energetike sa vladom Italije.

On je dodao da se planira izgradnja energetskih postrojenja koja će, ukoliko se sa tim saglasi Bosna i Hercehovina, obuhvatiti i donji tok reke Drine kao i izgradnju postrojenja na vetru. Ministar je kazao da je ugovor sa italijanskom kompanijom prvi projekat ove vrste u regionu i da će u sledećim fazama realizacije biti uključeno još nekoliko zemalja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.