Izvor: B92, 02.Jan.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EPS da se transformiše u dve kompanije

Beograd -- Jedna kompanija će objediniti proizvodnju i distribuciju struje, a druga prenos i upravljanje elektroenergetskim sistemom.

To je za 2005. godinu najavio generalni direktor Elektroprivrede Srbije Vladimir Đorđević. Planom reorganizacije, iz EPS-a će se kao samostalno preduzeće izdvojiti operater prenosnog sistema Javno preduzeće Elektroistok, koje će ostati u vlasništvu države, dok će ostatak EPS-a biti organizovan kao neka vrsta holdinga, čija bi isključiva >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nadležnost bila proizvodnja i distribucija struje.

Planom reorganizacije koji bi Vlada Srbije trebala da usvoji u ovom mesecu, kako je objasnio Đorđević, predviđeno je da dođe i do ukrupnjavanja nekih preduzeća kako bi se povećala efikasnost poslovanja kompanije i pojeftinila proizvodnja struje.

Predviđeno je da Termoelektrana i Površinski kopovi Kostolac budu objedinjenji u jedno preduzeće koje će se zvati Kombinat Kostolac. TE Nikola Tesla i Kolubara biće dva odvojena preduzeća, dok bi drinske i limske elektrane trebalo da se spoje, a Đerdap bi ostao jedno preduzeće.

Direktor EPS-a je najavio i da će u ovoj godini biti nastavljen proces izdvajanja sporednih preduzeća koja se ne bave direktno proizvodnjom električne energije, a taj proces bi trebalo da bude potpuno završen do kraja godine.

Đorđević je kazao da su predviđanja da će oko 7.000 radnika postupkom reorganizacije otići iz EPS-a, dok bi oko 2.000 radnika trebalo da napuste kompaniju uz određene stimulativne otpremnine. Tako bi broj zaposlenih u EPS-u u 2005. godini trebao da bude oko 40.500, uključujući tu i radnike JP "Elektroistok" i radnike na Kosovu i Metohiji kojih je oko 6.500, rekao je prvi čovek EPS-a.

On je podsetio da je proces reorganizacije EPS-a počeo juna 2003, izdvajanjem rudnika sa podzemnom eksploatacijom uglja. Do sada je izdvojeno osam preduzeća koja se ne bave proizvodnjom električne energije, a u ovom mesecu trebalo bi da budu izdvojena još četiri preduzeća.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.